2024. july 7., Sunday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Februári filmfesztivál

Újabb hagyománnyal bővült Marosvásárhely amúgy is gazdag kulturális élete: február 11-től kezdődően immár ötödik alkalommal kerül sor a vásárhelyi magyar filmnapokra az Arta filmszínházban, a G Caféban és K'ARTE-szobában.

Újabb hagyománnyal bővült Marosvásárhely amúgy is gazdag kulturális élete: február 11-től kezdődően immár ötödik alkalommal kerül sor a vásárhelyi magyar filmnapokra az Arta filmszínházban, a G Caféban és K'ARTE-szobában. A Marosvásárhelyi Magyar Filmnapokat a helyi K’ARTE Kulturális Egyesület szervezi, hosszú távú stratégiai partnere a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet, főtámogatója pedig az Aquaserv Rt.
 
Mint azt a szervezők közleménye tudatja, a Marosvásárhelyi Magyar Filmnapok első napján a G Caféba (Cuza Vodă u. 33.) várják az érdeklődőket, ahol rövidfilmeket vetítenek, a közönség pedig a Nyócker című díjnyertes animációs nagyjátékfilmet is megtekintheti. 
A szemle ünnepélyes megnyitójára február 12-én az Arta moziban kerül sor a Fehér Isten című film premier előtti vetítésével. Magyarország 2015-ben ezen alkotást nevezte be Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Mundruczó Kornél filmje 2014-ben mintegy húsz fesztiválon szerepelt és számos díjat elnyert, többek között a cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard nagydíját. Az alkotás a fesztivál keretében történő vetítés után egy héttel látható majd a romániai mozikban.
A filmnapok programjából nem hiányoznak a dokumentum-, animációs és rövidfilmek sem, lesznek vígjátékok, művészfilmek, a szemlét pedig Tarr Béla A torinói ló című, 2011-ben a berlini fesztiválon Fipresci-díjas filmje zárja. A rövidfilmeket és a Hungarian Kerítés című dokumentumfilmet angol felirattal, az összes többi produkciót román felirattal vetítik. A Final Cut: Hölgyeim és uraim című alkotás megtekintése, illetve a G. Caféban meghirdetett vetítések ingyenesek.
A szemle nem szűkölködik kiegészítő rendezvényekben sem, a filmnapokat két kiállítás gazdagítja: a Budapest – Nyócker című tárlaton a Nyócker című animációs filmben fellelhető budapesti városképeket láthatják az érdeklődők a G Caféban. A Budapest, pontosabban annak nyolcadik kerülete urbánus tereit egyedi perspektívából bemutató képeket a film rendezője és animátora, Gauder Áron válogatta. Február 13-án, pénteken 19 órakor pedig a K’ARTE-szobában (G. Enescu u. 2.) nyílik meg Csóka Szilárd-Zsolt fiatal marosvásárhelyi festőművész egyéni kiállítása. A tárlatot Bob József méltatja.
A szemle részletes programját az alábbiakban közöljük:
Szerda: G Café. A belépés díjtalan. 20.00 – kisjátékfilmek. 118 perc, rövidfilmek, animáció, angol felirattal. Bendó Zsuzsanna: Tízezer/2013. (Tízezer forint. Mit kell érte tenni, hogy estére meglegyen? Kisfilm a méltóságért vívott kétségbeesett harcról.) Hartung Attila: Ischler/2013. (Második világháború. A test túléli, de a lélek nem.) Szentpéteri Áron: Delfinkirály/2012. (Lakótelepi sztori. Vágod?). Szilágyi V. Zoltán: A jókedvű örmény temetése/2013, animáció. (Egy életvidám örmény borkereskedő a téli hófúvás miatt elkésik a saját temetéséről. A búcsúztatására messziről érkezett nagyszámú rokonság gyászhangulatát fokozatosan felváltja a találkozás öröme.) Badits Ákos: Édes otthon/2014. (Keserű rivalizálás két lánytestvér édes otthonában.) Erdélyi Dániel: 103 szerda/2013. (Válság van, mintha mindenki menni akarna… De hogy volt ez korábban?) Borsody István, Kiss Sándor: A kéz élete/2014. (A kisjátékfilm az életet mutatja be a kéz perspektíváján keresztül.) Tóth Barnabás: Újratervezés/2012. (A film mesteri dramaturgiája az elhallgatásra épül: egyetlen szó sem hangzik el arról, ami a lényeg.) 22.00 – Nyócker. 2004, 90 perc, animáció, román felirattal. 16 éven aluliaknak nem ajánlott. Rendező: Gauder Áron. 2005-ben a Nyócker elnyerte az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál legjobb animációs filmnek járó fődíját. E filmmel a fiatal animátorcsapat megpróbálta újraéleszteni a hosszú és dicső múltra visszatekintő magyar animációs szakmát. Elismert magyarországi színészek és zenészek kölcsönözték hangjukat és arcukat a filmbeli karaktereknek, míg a lelkes alkotók egy új animációs technikához folyamodtak, költségvetési hiányaikat megoldandó. 2012-ben a csapat kiadta a film 3D-s változatát Nyócker 8D címmel. A film ironikus hangvétellel mutatja be néhány különböző nemzetiségű fiatal pénzszerzési kalandját a budapesti 8. kerületben.
Csütörtök: Arta mozi. 18.30 – Fehér Isten/White God. 2014, 119 perc, dráma, román felirattal. Rendező: Mundruczó Kornél. A legrégebbi szövetségek is felbomolhatnak. A hosszú békét is követheti háború. Az ember legjobb barátja a kutya, de ha rosszul bánik vele, a hű társ a gazdája ellen fordulhat. És mert erősebb, gyorsabb, vadabb nála, nagyon veszélyes ellenfél válhat belőle. A film 2014-ben több mint 20 fesztiválon szerepelt és számos díjat kapott, melyek közül a legfontosabb a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard fődíja.
Péntek: Arta mozi. 18.00 – Final Cut – Hölgyeim és Uraim (a belépés díjtalan). 2012, 85 perc, oktatófilm, román felirattal. Rendező: Pálfi György. Az igazi szerelmes film az „igazi” férfi és az „igazi” nő történetéről mesél. És milyen az igazi férfi? Hát sármos, mint Marcello Mastroianni a Dolce vitában, de azért izmos is, mint Brad Pitt a Harcosok klubjában. Kisfiús, mint Leonardo di Caprio a Titanicban… vagy inkább mint Alain Delon a Rocco és fivéreiben, csak kicsit magasabb – legalább mint Belmondo. És milyen az igazi nő? Biztosan kiszámíthatatlan és ösztönös, mint Lollobrigida, de közben kecses és összeszedett, mint Audrey Hepburn. Kislányos, mint Audrey Tautou, ugyanakkor hideg és távolságtartó, mint Greta Garbo. Bolondos és közvetlen, mint Julia Roberts, de a mosolya olyan, mint Ava Gardneré… Te jó ég, mi van, ha ezek ketten találkoznak?! 20.00 – Fekete leves. 2014, 93 perc, akciófilm, vígjáték, román felirattal. Rendező és forgatókönyvíró: Novák Erik. A hivatalos szinopszis szerint a film közösségi alkotás, amelynek minden tagja 
„ingyen, vagy tulajdonrészért cserébe vett részt a filmben”. Abszolút experimentális film magyar művészekkel, ismert figurákkal, kreatívokkal, közszereplőkkel és újságírókkal, akik a saját nevükön szerepelnek a fikciós sztoriban, görbe tükröt állítva ezáltal. 16 éven aluliak számára nem ajánlott. 
Szombat: Arta mozi. 18.00 – Indián. 2013, 90 perc, dráma, román felirattal. Rendező és forgatókönyv: P. Szabó István. Egy kiégett, egyslágeres expopsztárnak elege lesz a nagyvárosi életből. A film fordított egyenlet: az őrülten hajszolt, divatossá vált „egész-séges” életforma toxikussá válik, és a főhős szükségét érzi annak, hogy méregtelenítsen. „Junk food”-dal. És megpróbálja az életét újrakezdeni ott, ahol valamikor még minden szép és jó volt. 12 éven alatt szülői felügyelet nélkül nem ajánlott. 20.00 – Isteni műszak. 2013, 106 perc, fekete komédia, román felirattal. Rendező és forgatókönyvíró: Bodzsár Márk. A film abszurd humorral meséli el egy mentőápoló alászállását az éjszakába, ahol beavatást nyer a halottas bizniszbe és az ahhoz kötődő kegyetlen elvbe: a halál nem válogat, az ember igen. A lelkes ápolófiút hideg zuhanyként éri, mikor kiderül, hogy társai válogatnak a betegek között. Miközben életeket mentenek meg, időnként hagyják meghalni az időseket és a gyógyíthatatlan betegségben szenvedőket, sőt még az is előfordul, hogy siettetik a halálukat. Kiderül, hogy a mentőautó hátuljában zajló illegális eutanáziáknak van üzleti oldala is. A pénzre neki is szüksége van, mert ki akarja szabadítani a szarajevói ostromgyűrűben rekedt bosnyák menyasszonyát, ezért alkut köt társaival. Úgy válik gyakorlott mentőssé, és éli át az életmentés euforikus pillanatait, hogy közben a halál számtalan arcát is megismeri. Díjak: 2014: Legjobb film díja, Grossmann Fantasztikus Film- és Borfesztivál, Ljutomer, Szlovénia. Legjobb film díja, Fantasporto Nemzetközi Filmfesztivál, Porto, Portugália. 2013: A zsűri különdíja, CinÉast Közép- és Kelet-európai Filmfesztivál, Luxemburg. 16 éven aluliak számára nem ajánlott.
Vasárnap: Arta mozi. 18.00 – Hungarian Kerítés. 2014, 100 perc, dokumentumfilm, angol felirattal. Rendező: Kresméry Dániel. 2013-ban Magyarország bemutatkozhatott a világ legnagyobb folklórfesztiválján, a Smithsonian Folklife Festivalon. Magyarország washingtoni szereplésének köszönhetően amerikaiak százezrei fogadták szívükbe a magyar népi kultúrát, s azokról, akik mindezt megmutatták, a fesztivál szereplőinek felejthetetlen élményeiből film született: a Hungarian Kerítés. 20.00 – A torinói ló. 2011, 146 perc, dráma, román felirattal. Rendező: Tarr Béla. Forgatókönyv: Krasznahorkai László, Tarr Béla. A cím arra a lóra utal, amelyet Friedrich Nietzsche pillantott meg 1889. január 3-án, torinói lakásából kilépve. A kocsi elé kötött ló megmakacsolta magát, mire a kocsis ostorral ütlegelni kezdte. A filozófus odalépett a lóhoz, majd hatalmas zokogásban kitörve átölelte. Miután szolgája hazavitte, ágyba tette Nietzschét, aki innentől kezdve élete hátralévő 10 évét némán, szellemi leépülésben töltötte. 
„Amire a Sátántangóban még mindenki csak várt, aztán ami a Werckmeister-harmóniákban végül meg is érkezett, az A torinói lóban véglegesen eltávozik. Tarr Béla gigantikus lételméleti trilógiájának utolsó része visszavonhatatlan leszámolás a művészettel, a filmmel és a mozival, egyáltalán az értelmes emberi léttel” (port.hu). Díjak: A zsűri nagydíja, Fipresci-díj – Berlin 2011. Életműdíj – Dubrovnik, LIBERTAS 2011. Életműdíj – Isztambul Nemzetközi Filmfesztivál 2011. Különdíj – Ivanovo Zerkalo 2011. Életműdíj –Yerevan Golden Apricot Nemzetközi Filmfesztivál 2011. Életműdíj – Jeruzsálemi Nemzetközi Filmfesztivál 2011. Életműdíj – Reykjavíki Nemzetközi Filmfesztivál 2011. Életműdíj – Novi Sad-i Nemzetközi Filmfesztivál 2011.

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató