2020. július 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Halálos zoonózis

Rendkívül ritka fertőzés miatt elhunyt egy idős német férfi, az eset pedig belgyógyászati tanulmány tárgya lett. Tavaly egy kutya tulajdonosának a végtagjait amputálni kellett, miután az általa hordozott baktérium bekerült a véráramba, és vérmérgezést okozott. 

– Van-e valóságalapja a hírnek? Mekkora a valószínűsége a hasonló baktériumfertőzéseknek, és miként kerülhetők ezek el? – kérdeztük dr. Pálosi Csabát, a Noé Bárkája kisállatklinika vezetőjét.

– A médiában nemrég napvilágot látott hírek szerint azt követően, hogy a 63 éves német férfit a kutyája megnyalta, az állat szájában található Capnocytophaga canimorsus nevű baktérium bekerült a férfi szervezetébe. Ez a baktérium általában harapással, karmolással terjed, de a férfit nem harapta meg a kutyája, csak hozzáért, illetve megnyalta. Az áldozat egészséges volt, a kórelőzményében nem szerepelt léphiány, immundefficiencia vagy alkoholizmus. Korábban nem kezelték kórházban, a közelmúltban nem járt külföldön, egyetlen kutyát tartott háziállatként. A férfinak kezdetben influenzaszerű tünetei voltak, lázzal, azt követően beállt a szepszis, a bőre elszíneződött, valósággal rohadni kezdett. A kezelés ellenére a beteg állapota átmeneti javulást követően folyamatosan rosszabbodott, több belső szervének működése is leállt. Amikor az ismételten elvégzett CT-vizsgálat komplett veseinfarktust, tüdőgyulladást és súlyos, hipoxiás cerebrális ödémát mutatott ki az összes végtag súlyos gangrénás elváltozása mellett, a hozzátartozókkal való konzultációt követően felfüggesztették a kezelést. A beteget a 16. napon veszítették el. A Capnocytophaga canimorsus egy teljesen szokványos baktérium, ami semmi komoly betegséget nem okozhatna, de a rossz helyen, a rossz időben, a rossz páciensben nagyon ritkán, de fertőzéseket idézhet elő. A baktérium a macskák szájában is megtalálható. A szakirodalomban közzétett esetek 25%-ban halálos kimenetelűek, de ez nem releváns, mert nem tartalmazza a tünetmentesen lezajló fertőzéseket. Az eset kapcsán a szakemberek javasolják, hogy amennyiben az állattartók influenzaszerű, de szokatlan tüneteket tapasztalnak, azonnal menjenek orvoshoz.

Egy ilyen jellegű hír nyomán – a pánikkeltés gondolatát elutasítva –, önkéntelenül is több kérdés vetődik fel az állattartókban. 


Közös ágyban a kutyával?

– Mit tehet az, aki családtagként kezeli a társállatát, de el szeretne kerülni egy esetleges baktériumfertőzést? Ajánlott-e a közös ágyban alvás, vagy inkább kerülni kellene? – kérdeztük a szakembert.

– Igencsak kényes téma, ugyanis ez egy olyan határ, amelynek az átlépését érdemes megfontolni. Mielőtt bárki eldöntené, hogy megosztja-e fekhelyét a házi kedvencével, a kockázatok, az érvek és ellenérvek mellett a kutyával kialakított kapcsolatot is mérlegelni kellene. Annak, aki megengedi, hogy a kutya mellette aludjon, kétségtelen, hogy a kapcsolata is erősödhet az ebbel, ráadásul nyugodtabban alszik, javulhatnak a felmerülő alvásproblémák, csökkenhet a vérnyomás és a stressz-szint is. Azonban meg kell húzni a határt mind a kutya, mind az ember saját érdekében, ugyanis az ember–kutya kapcsolatban rendkívüli fontossággal bír a tekintély. Ha a kutya már nem tekint falkavezérként a gazdájára, akkor nem fogja tisztelni, és kevésbé fog hallgatni rá. Akárcsak a gyerekeknél, a kutyáknál is fontos a szabályok betartatása, mert ezáltal ismeri meg a határait. A másik ellenérv a higiéniával magyarázható. Például azok, akik csupán nedves törülközővel tisztogatják meg a kutya tappancsát sétáltatás után, tisztában kell legyenek azzal, hogy az nem helyettesíti az alapos mosdatást. Nemcsak a baktériumoknak, hanem a kutya bundájában menedékre lelő élősködőknek, például egy kullancs számára sem jelent kihívást átmászni a kutyáról a gazdira, pedig a kullancs által terjesztett Lyme-kór az emberre is veszélyes. Allergiakiváltó ok lehet az állatszőr, az utcáról felhozott fertőzésekről, orrán, mancsán ragadt férgekről nem is beszélve, ezért figyelni kell a tisztaságra és a gyakori ágyneműcserére is.

Minden állattartó egyéni döntése, hogy a kutyájával alszik-e vagy sem, ez függ a saját és az állat személyiségétől is. Összességében természetesen jó a kutyával aludni, és a számtalan negatívum ellenére sokan ezt az utat választják. 

– Állítólag a kutya, macska fogínyében telepednek meg az említett fertőző baktériumok. Milyen higiéniai beavatkozással lehetne eltávolítani az esetleg megtelepedett baktériumokat, megelőzendő a németországi esethez hasonlót? A fogtisztító rágcsálók helyettesíthetik-e a szájtisztítást?

– A kereskedelemben találhatók különböző szájtisztító gélek, ku-tyáknak való fogkefe és fogkrém, ezeket bátran kell használni napi egy alkalommal, vagy legalább hetente háromszor. Azt ajánljuk, hogy ezekhez a műveletekhez a kedvenceket hozzá kell szoktatni, amihez sok türelem kell. A megelőzés, az általános higiénia a fontos, mindenekelőtt a szájhigiénia, a rendszeres külső és belső féregtelenítés, a házi kedvencek időközönkénti egészségfelmérése (felnőttkorban legalább évente, idős korban félévente). Séta után tappancstörlés, fésülés, porszívózás stb. Persze, lehetnek hibák, és minden szervezet különbözőképp reagálhat a külső behatásokra. Nem pánikkeltés a cél, de fontos a tájékoztatás a helyes állattartást illetően. Ezerféle rágcsi van, ezért meg kell beszélni az állatorvossal a mennyiséget, minőséget (allergia, tartósítószer stb.), méretet, formát (érdes felület vagy sima), a kutya harapásának függvényében. 

Fotó: Antalfi Imola