2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ha az országot nem hazaárulók vezetnék, az RMDSZ nem létezne, és Marosvásárhely sovén polgármestere nem merte volna megengedni magának, hogy hiányozzék, semmibe vegye Románia nemzeti szimbóluma, a trikolór Marosvásárhelyen szervezett hivatalos ünnepét. Ki nem találná a kedves olvasó, kinek a szavai ezek! Nos, megmondjuk, a magyarellenességéről elhíresült, notórius feljelentgetőről, a magyar és székely nemzeti szimbólumok legádázabb ellenségéről és azokkal folyamatosan hadban álló, jelenleg a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) színeiben Maros megyét képviselő parlamenti képviselőről, az AUR elnökének jó barátjáról van szó. 

 A két nacionalista pártvezér vonult fel a hét végén Marosvásárhely főterén bennerekkel, zászlókkal felfegyverkezve, jelszavakat kiabálva. A demonstráció végén bejelentették, hogy július 28-án, a román himnusz napján újra visszatérnek Vásárhelyre, de akkor az egész országból gyűlnek itt össze. Valószínűleg újabb erődemonstrációra készülnek. Illetve így készülnek máris a 2024-es választásokra. Az AUR elnöke is az államfői tisztségre áhítozik. Ezért van állandó nyüzsgésben az országban, a parlamentben és külföldön.

De nem csupán a „hivatalos” nacionalisták jöttek Székelyföldre zászlót ünnepelni. A szociáldemokrata védelmi miniszter is Hargita megyét választotta a nemzeti lobogó napjának a megünneplésére. Kifejtette: azért ment oda, mert így próbálta „enyhíteni a régióban kisebbségben élő románok magárahagyatottságának érzését”. Ugyanis szerinte a központi hatóságok nagyon ritkán látogatnak el ebbe a régióba, holott a központi adminisztrációnak időnként „a magyar lakosságot is meg kellene hallgatnia, hiszen annak is megvannak a sajátos gondjai és érzékenységei”.

Úgy vélte, „Kötelességünk megtenni mindent, ami szükséges Románia minden lakója számára, és tisztelnünk kell a romániai kisebbségeket”. A tiszteletnek azonban kölcsönösnek kell lennie. „Ha a többség tiszteli a kisebbséget, és a kisebbség tiszteli a többséget, létrejön a társadalmi harmónia, és az ország fejlődhet.” A kulcsszó természetesen a kölcsönös – tegyük hozzá. Hiszen a Marosvásárhelyen demonstrálók sohasem beszélnek a kölcsönösségről, azt szeretnék, ha a magyarok pisszenés nélkül behódolnának nekik.

A hadügyminiszter azt is mondta, hogy a közösségek szabadon használhatják a helyi jelképeiket. Vajon miből gondolja ezt? Vagy sohasem hallott például a székely zászló kálváriájáról?

Nem szaporítjuk tovább a szót. Az AUR az uszítást tovább folytatta, este az egyik kereskedelmi tévéadó az RMDSZ-szel és Magyarország „revíziós törekvéseivel” hergelte a nézőket.

Vitán kívül: kampányban vannak, és még sok hasonló „jóra” számíthatunk.