2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tavaszváró kis cinke köszöntötte a március 7-én az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház ajtaján belépő óvodásokat a szavaló- és gyerekdal-vetélkedő megyei szakaszán. Maros megye legtehetségesebb szavalói és gyerekdal-énekesei gyűltek össze szüleik és felkészítő óvónőik kíséretében, hogy tavaszt varázsoljanak csengő hangjukkal.

A kis cinke a télen dundira hízott pocakos mackót és az ugri-bugri tapsifülest is játékba hívta. Az ébredező állatok a Hepehupa városába vezető ösvényt keresték, de ezeket a harmat belepte, a szellő szétfújta. A kis cinke barátaival az érkező gyerekek segítségét kérte. Minden gyerek versével, dalával egy-egy színes követ visszavarázsolt, végül megérkezve, benépesítették Hepehupa városát.

Tizenkét szavaló és tíz gyerekdalos óvodás bűvölte el kis színészi tehetségével, bátorságával a zsűri három tagját: Kovács Júlia szaktanfelügyelőt, Barabási Haller Katalin és Mánya Enikő óvodapedagógusokat. Kovács Júlia lelkesítő szavakkal dicsérte a kis tehetségeket, szüleiknek, óvónőiknek hangsúlyozta a jó gyerekvers lényegét, mely felszabadultan játszik a szavakkal, hangzással, képekkel. A jó gyermekversnek mágikus ereje van, olyan bűvös erővel bír, amivel képes hallgatójára és előadójára hatni. A felkészítő óvónőket szakmai tanácsokkal látta el.

A legjobb gyerekdalosnak a Manpel napközi otthon óvodása, Demény Andrea Kriszta bizonyult, a Katicabogár című dalt adta elő. A második helyen végzett Nagy Réka Patricia (a marosszentkirályi óvodából), Vuk dalát énekelve, valamint Tímár Cynthia Bernadett (a szovátai 2-es számú napközi otthonból) A gúnárom elveszett dallal. A harmadik helyezettek: Vass-Imre Natasha Katicabogár dalával a szászcsávási óvodából és Szántó Dániel az andrássytelepi napközi otthonból Vuk dalával.

A szavalók közül az első helyet marosszentannai óvodás, Mihály Nóra-Anna Csacska macska a kiskertben verssel nyerte, második Bíró Anett lett a Mihai Eminescu Pedagógiai Főgimnáziumban működő 11-es számú napközi otthonból Magam láttam című versével, valamint Lukács Dániel Béla a harcói óvodából a Hova növök? verssel. A harmadik helyen négyen osztoztak: a kisgörgényi Engel Ida a Tréfás rajz verssel, a nyárádszeredai Draxel Írisz Johanna A pöttyös zsebkendő című verssel, a gernyeszegi Csegedi Zólyomi Antónia Krisztina a Tücsöknótával és a szászrégeni 5-ös napköziből érkező Székely Viktória Boglárka, aki a Mesélj rólam című verset adta elő.

A nap sikere, varázsa a lelkes szervezőcsapat munkájának köszönhető: Kovács Orsolya, Vas-Gál Dorottya és Dósa Tímea műsorvezetőknek, valamint Cseh Emőke, Frunza Katalin, Gráger Éva Zita, Harkó Czikó Katalin, Iszlai Réka, Kertész Katalin, Mureşan Réka, Szathmáry Andrea, Török Katalin és Szucher Zsuzsanna óvodapedagógusoknak.

Köszönet az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház segítőkész alkalmazottjainak, a Studium Alapítványnak és vezetőjének, Vass Leventének, valamint a Kovács Pékségnek.