2022. május 25., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A magyar kézilabda-válogatott 31-30-ra legyőzte Portugáliát a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, vasárnap a budapesti MVM Dome-ban. A két csapat nyolcadik egymás elleni mérkőzésén két vereség mellett hatodszor győztek a magyarok.

A hollandokkal szembeni, csalódást keltő vereség után ezúttal is rosszul kezdte a találkozót a társházigazda, 0-3 után, csaknem öt perc elteltével szerezte első gólját. Tíz perc után megnyugodott, és támadásban, védekezésben, illetve kapusteljesítményben is javult a magyar együttes, amely 6-1-es sorozatot produkált, és negyedóra elteltével – a kontinenstorna során először – már vezetett (7-6).

Topic Petar és Rosta Miklós remekül helyettesítette Bánhidit (aki ugyan bekerült a keretbe, de bokasérülése miatt egy másodpercet sem játszott), és bár a magyarok lendületbe kerültek, ez csakhamar megtört a kiállítások és a videós visszajátszások miatt. A folytatásban megint sok volt a hiba – elsősorban támadásban –, nem sikerült ellépni, sőt, a portugálok egyenlítettek, ekkor Gulyás István szövetségi kapitány időt kért. Az ellenfél tudatosan lassította a játékot, és mivel az utolsó bő öt percben ötször is betalált, a szünetben ismét vezetett.

A második felvonásban már Székely Márton állt a magyar kapuban, és mivel 13 perc alatt öt lövést is védett, a csapat újra ellépett két találattal (23-21). A portugálok dolgát védekezésben némileg megkönnyítette, hogy a magyar szélsőket ezúttal is alig foglalkoztatták. Az ellenfél újabb egyenlítése után Lékai Máté helyett immár Hanusz Egon irányításával egy 4-1-es sorozattal meglépett a magyar válogatott.

Hat perccel a vége előtt Gulyás István időt kért, ám a folytatásban az elrontott magyar támadásokat kihasználva Portugália megint egyenlített (28-28). Az utolsó percre maradt a döntés, amit a hazaiak emberelőnyben tölthettek. Lékai hétméteresből, Daymaro Salina akcióból volt eredményes, a magyarok 12 másodperccel a vége előtt időt kértek, és már csak öt másodperc volt hátra, amikor Máthé Dominik a hálóba bombázott, ezzel beállítva a 31-30-as végeredményt.

A mezőny legeredményesebb játékosa Máthé volt nyolc góllal, és a meccs legjobbjának is őt választották. Az ellenfélnél Rui Silva, Antonio Areia, valamint a Pick Szeged irányítója, Miguel Martins is ötször talált be. Székely Márton hat, Mikler Roland öt védéssel járult hozzá a sikerhez.

A magyarok csütörtökön 31-28-ra kikaptak Hollandiától, ma 19 órától pedig Izland ellen zárják a B csoport küzdelmeit. A középdöntőbe az első két helyezett jut.

Lékai Máté (j) és a portugál Fábio Ramos Magalhaes 

Fotó: MTI/Kovács Tamás


Mestermérleg

Gulyás István szövetségi kapitány: „Sok problémával küzdöttek a portugálok és mi is, ehhez képest nagyon izgalmas mérkőzést játszottunk. Nagyon örülök, hogy csapatunk sokkal nyugodtabban és felszabadultabban játszott, mint csütörtökön, de remélem, még elég sok tartalék van bennünk. Számunkra az jelenti a legnagyobb boldogságot, hogy nagy örömöt tudtunk szerezni a szurkolóinknak. Az utolsó időkérésnél Lékai Máté mondta, mit játsszunk a hátralévő másodpercekben, ezzel megkönnyítette a szakmai stáb dolgát, és jól döntött, Máthé pedig pontosan érkezett. Ami Bánhidi Bencét illeti, nagyon szépen javul a bokája, de nem kockáztattuk az egészségét. Bízom benne, hogy tovább javul a sérülése, és kedden ismét játszhat.”


Kézilabda-Európa-bajnokság, B csoport, 2. forduló: Magyarország – Portugália 31-30 (14-15)

Budapest, MVM Dome, vezette: Horácek, Novotny (csehek).

Lövések/gólok: 46/31, illetve 42/30.

Gólok hétméteresből: 6/5, illetve 5/5.

Kiállítások: 12, illetve 12 perc.

Magyarország: Mikler – Rodríguez 2 gól, Máthé 8, Lékai 6, Topic 3, Szita 4, Bóka 3, cserék: Székely (kapus), Sipos, Rosta 1, Bodó 1, Hanusz 1, Ancsin 2, Ligetvári.

Portugália: Capdeville – Areia 5 gól, Magalhaes 1, Iturriza 3, Salina 3, Cavalcanti 1, Branquinho, cserék: Gaspar (kapus), Martins 5, Rocha, Salvador, Silva 5, Alves 1, Duarte 2, Fernandes 4.


Izland másodszor is nyert a magyar csoportban

Izland 29-28-ra legyőzte Hollandiát a magyar–szlovák közös rendezésű férfikézilabda-Európa-bajnokság magyar érdekeltségű B csoportjában, a budapesti MVM Dome-ban. A végig rendkívül szoros meccs legeredményesebb játékosa a holland Kay Smits volt, aki 16 lövésből 13 gólt lőtt. 

A pozsonyi D csoportban a németek után a lengyelek is megszerezték második győzelmüket, így két kör után mindkét együttes biztosította továbbjutását.

Eredmények, csoportkör, 2. forduló:

* B csoport: Izland – Hollandia 29-28, Magyarország – Portugália 31-30 (14-15). Az állás: 1. Izland 4 pont, 2. Hollandia 2 (59-57), 3. Magyarország 2 (59-61), 4. Portugália 0.

* D csoport: Lengyelország – Fehéroroszország 29-20, Németország – Ausztria 34-29. Az állás: 1. (és továbbjutott) Lengyelország 4 pont (65-51), 2. (és továbbjutott) Németország 4 (67-58), 3. Ausztria 0 (60-70), 4. Fehéroroszország 0 (49-62).


Kedden a televízióban

* 19.00 óra: Lengyelország – Németország (DigiSport 1, Telekom Sport 1), Izland – Magyarország (DigiSport 4, Telekom Sport 2, Look Sport 2, M4 Sport)

* 21.30 óra: Hollandia – Portugália (DigiSport 3, M4 Sport)