2022. december 5., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A román labdarúgó-válogatott döntetlenre játszott Finnországgal a helsinki Olimpiai Stadionban, a Nemzetek Ligája B divíziójának 3. csoportjában, péntek este. Az Edward Iordănescu irányította együttes előző mérkőzéseihez képest jobban játszott, így talán többet is érdemelt volna, jegyezte meg beszámolójában az Agerpres. Nem véletlenül: a remiért járó 1 pont nem sokat segít a csapatnak, a válogatott továbbra is a csoport utolsó helyén áll, és fennáll a veszélye, hogy kiesik a C divízióba.

A vezetést Teemu Pukki szerezte meg a finneknek (12.), miután Bancu rosszul szabadított fel (1-0). Ugyanez a Bancu kis híján újabb gólhoz segítette a skandináv csapatot a 25. percben, de Pukki ekkor mellélőtt. Románia ezután átvette a játék irányítását, és uralta a meccset, de elég steril volt a játéka, kevés gólszerzési lehetőséget alakított ki az öt játékossal szervezetten védekező rivális kapuja előtt. A legnagyobb helyzetet a 33 percben hagyták ki a vendégek: Sorescu a büntetőterület széléről célozta meg a kaput, Hradecky a kapufára továbbította a labdát, amely onnan Raţiuhoz került, utóbbi a keresztlécet találta el, majd a kipattanó labdát ismét megszerezték a románok, végül Tănase lövését szögletre mentették a házigazdák. Az első félidő végén Bancu is megpróbálkozott az egyenlítő találat megszerzésével, azonban a tizenhatos széléről nem találta el a kaput.

A második félidőt lendületesebben kezdte Románia, Sorescu 15 méteres lövését Hradecky megfogta (50.). Egy perccel később ugyanez a Sorescu Bancu beadásából kevéssel mellé fejelt. A kihagyott helyzetek nem bosszulták meg magukat, az 52. percben ugyanis megszületett az egyenlítő találat: Sorescu remekül váltott Bancuval a bal oldalon, utóbbi a hatos szélére ívelt, ahonnan Florin Tănase a hálóba tolta a labdát (1-1).

A gól felrázta Finnországot, mégis a románok szerezhettek volna újabb gólt a 60. percben Man révén. Az északiak sikertelenül igyekeztek rést találni a román védőfalon, közben kis híján a másik oldalon zörrent a háló ismét, azonban Stanciu mintegy 22 méteres lövése kevéssel, de elkerülte a kaput. A házigazdák két nagyon veszélyes ellentámadását jegyezhettük fel ezután, de kis szerencsével Románia megúszta kapott gól nélkül ezt az időszakot is: előbb Kaellman lőtt mellé (84.), majd Kairinen nem találta el a labdát a kapu előtt (90.).

A hajrában a vendégcsapat megszerezhette volna a győztes találatot, de Cicâldău lövését Hradecky hárította (90+5.), az ezt követő szöglet pedig eredménytelen maradt.

Románia többet birtokolta a labdát a mérkőzésen, mint ellenfele (53%-47%), és többször is lőtt kapura (16-7), ami jelentős előrelépést jelent az Edward Iordănescu kinevezése óta játszott mérkőzésekhez képest.

A csoport másik mérkőzésén Bosznia-Hercegovina 1-0-ra legyőzte Montenegrót, ezzel bebiztosította feljutását az A divízióba. Ma este játsszák az utolsó forduló összecsapásait: Románia Bosznia-Hercegovinát, míg Montenegró Finnországot fogadja. Romániának nyernie kell Bosznia ellen, hogy bentmaradjon a B divízióban, de arra is szüksége lesz, hogy Finnország egyidejűleg legtöbb 1 pontot szerezzen Podgoricában.


Jegyzőkönyv

Nemzetek Ligája, B divízió, 3. csoport, 5. forduló: Finnország – Románia 1-1 (1-0)

Helsinki, Olimpiai stadion, 20.130 néző. Vezette: Carlos del Cerro Grande (spanyol).

Gólszerzők: Pukki (12.), illetve Tănase (52.).

Sárga lap: Kamara (61.), Schüller (71.), Kaellman (90+3.), illetve Rus (41.), M. Marin (65.).

Románia: Radu – Raţiu, Nedelcearu, Rus, Bancu – Răzvan Marin (90+1. Cicâldău), Marius Marin, Tănase (66. Stanciu) – Man (66. Cordea), Alibec (66. Puşcaş), Sorescu (79. Drăguş).

Finnország: Hradecky – Alho, Vaisanen, Ivanov, Richard Jensen, Uronen (88. Kairinen) – Valakari (58. Lingman), Schüller (87. Niskanen), Kamara – Fredrik Jensen (57. Kaellman), Pukki (75. Pohjanpalo).

Fotó: a Finn Labdarúgó Szövetség közösségi oldala