2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A hatóság leállíttatta a Csíki Sör és Csíki Csipsz gyártását Dan Tanasă, az AUR parlamenti képviselőjének feljelentése után. Azt kifogásolták a termékeknél, hogy a csomagoláson a gyártás helyeként Székelyföld van megnevezve, nem Románia. 

A döntés ellen a székelyföldi cégek fellebbeznek, és sem a gyártást, sem a forgalmazást nem állítják le.

A notórius feljelentő, akit mintha ezért fizetnének, közösségi oldalán vezette fel az esetet: „Hoppá! Mi van itt? Magyarországon gyártott termék, 100%-ban román felirattal? Nos, igen, mert ezeknek a fiúknak a legfontosabb az eladás. Nem számít, hogy ki vásárol, az a fontos, hogy jöjjön a pénz.”

Ezek után arról értekezik, hogy a Hargita megyei „fiúk” tesznek (ennél sokkal alpáribb kifejezést használt) a román törvényekre és Romániára, persze nem a saját fejük szerint, hanem egy nagyobb, alaposan kidolgozott, hosszú távú projekt részeként, amely arra való, hogy Székelyföldet, a székely zászlót, Magyarországot, Erdélyt (amely nem Románia), a magyarok „kulturális felsőbbrendűségét” népszerűsítse. Ami szerinte megengedhetetlen, de ami még ennél is felháborítóbb, az az, hogy a hatóságok a kisujjukat sem mozdítják eme szörnyűség láttán.

Azzal folytatja, hogy azok, akiknek „kevés az eszük” vagy akikben nincs identitástudat, könnyű prédák, ha nem egyenesen cinkosok ebben a mesében.

Azt gondolják, hogy nem Romániában gyártják a sört, hanem egy olyan zónában, amely gazdasági, politikai és adminisztratív szempontból is Magyarország ellenőrzése alatt áll. 

Itt ér el a lényeghez, illetve a vesszőparipájához, 

vagyis, hogy immár több mint 30 éve Románia kormányai az RMDSZ „szolgái” voltak. Magyarország gyakorlatilag két kormányt vezet, egyet Budapesten és egyet Bukarestben. És ő maga meg a pártja az egyetlen ebben az országban, amely „nem tűri el, hogy lábbal tiporják a románok méltóságát”. 

Azzal teszi fel az i-re a pontot, hogy ha valaki a törvények betartását kéri Hargita és Kovászna megyében, halálosan megfenyegetik. 

De a halálos fenyegetések és a sok inzultus ellenére, ami a magyarok részéről érte, mégis boldog: a hatóságok a feljelentése nyomán léptek, és a „törvénytelen, kizárólag magyar nyelven írt” Székelyföld felirat helyett Románia feliratot követelnek a termékek csomagolásán feltüntetni. Elvégre elfogadhatatlan – mondja –, hogy egy Romániában működő cég, még akkor is, ha Hargita megyében van, semmibe vegye az ország törvényeit. 

Lám, lám, milyen kevés kell egyeseknek a boldogsághoz!