2021. április 13., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

László Tibor írt a szerkesztőségnek, jelezve, hogy panaszát több városi fórumhoz eljuttatta, de nem méltatták válaszra, így a Népújságtól, a nyilvánosságtól vár megoldást. 
– A régi Tudor negyed rendezési programjának kivitelezésekor eltávolították a szőnyegporolókat. Erre tanácsi határozat született, amit azzal indokoltak, hogy a szőnyegporolás porral és zajártalommal jár. Helyes! Mi lett ennek a következménye? A Bucinului utca 8A szám alatti „kupaktanács” döntése értelmében három porolót visszaállítottak. Az egész lakónegyed most itt porol. A Tudor lakónegyed nagy részében valóban megszűnt a por és a zaj, a visszaállított porolók körüli tömbházak kárára – írja László Tibor, aki az 1918. December 1 út 12-es tömbházának lakói nevében kéri a segítséget.
A marosvásárhelyi tanács köztisztaságra vonatkozó 2008. évi 20-as számú határozata értelmében (15-ös cikkely, 3. bekezdés, 4. pont) Marosvásárhely területén csendórában, azaz 15-17 és 22-6 óra között tilos a szőnyegporolás. 
A tanácsi határozat csak a csendórai tilalomra vonatkozik, más időpontokra nem. Ezek szerint más időpontban a porolók használata nem tilos. 
Abban az esetben, ha csendórában porolnak, jogszabályt sértenek, s ha zavarják a szomszédokat, értesíteni lehet a helyi rendőrséget az 112 sürgősségi hívószámon – közölte Valentin Bretfelean, a helyi rendőrség vezetője. (mezey)