2020. január 19., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szakmaiatlanság, cinizmus, hárítás és végül bocsánatkérés – ez jellemző a hatóságok magatartására az egészségbiztosítási rendszer működésképtelenségét illetően. Egyrészt azon vitatkozni, hogy július 1-től vagy 5-től nem működik a közel 90 millió lejből megvásárolt, gyakorlatba ültetett egységesített számítógépes rendszer, a történtek súlyosságának elbagatellizálását jelenti. Ha csak órákig nem működik egy, közpénzből kifizetett, a betegek orvosi ellátását megnehezítő rendszer, már az is nagy probléma kellene legyen. De hogy a családorvosok, szakorvosok, gyógyszerészek hetekig nem tudják érvényesíteni a páciensekkel kapcsolatos iratokat (recepteket, küldőpapírokat stb.), vagy adott esetben csak a súlyos betegeket fogadják, attól való félelmükben, hogy az informatikai rendszer meghibásodásának idején nyújtott szolgáltatások költségeit rájuk hárítják, és egy egyész IT-csapat képtelen ez idő alatt kijavítani a rendszer hibáit, példátlan. A számítógépes rendszer működésképtelenségének egy sor következménye van, nemcsak a betegekre nézve, hanem – adminisztratív szempontból – az orvosokra is, akik szerint összeomlófélben van az informatikai hálózat.

Eközben az egészségügyi tárca hárítja a felelősséget, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szóvivője a „semmi sem tökéletes” magyarázatot dobta be, és cinikusan jegyezte meg egy rádióadásban: az emberek mindenképpen meghalnak, a rendszerrel és a rendszer nélkül is. Viorica Dăncilă kormányfő csak a közfelháborodás nyomán kéri az egészségügyi tárca vezetőjétől az OEP vezérének, szóvivőjének a menesztését, miközben a két intézmény között nincsen alárendeltségi viszony. 

Mindezektől eltekintve, ennyi ideig tartó rendszerhiba után elvárható lett volna, hogy az illetékesek ne azt magyarázzák, hogy nem felelősek a történtekért, hanem azt, hogy kivel van szerződése az OEP-nek az informatikai rendszer karbantartásáért (ha van ilyen szerződése egyáltalán), és hogyan képzelik el rövid, illetve hosszú távon a probléma megoldását. Ugyanis a 2012-ben bevezetett egységesített informatikai rendszer megszámlálhatatlan alkalommal hibásodott meg. Azt is érdekes lenne tudni,  mi a garancia arra, hogy nem sérül a személyi adatok biztonsága, ha ilyen huzamos ideg működésképtelen a rendszer. Summa summarum, egy bocsánatkéréssel nem lehet elintézni a dolgot. Pénteken a családorvosok szerint már működött a rendszer, a gyógyszerészek arra panaszkodtak, hogy akadozik. A történtekért valakinek felelnie kellene, de ahogy lenni szokott, marad minden a régiben...