2024. july 5., Friday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Beszélgetés Péter Ferenccel, az RMDSZ Maros megyei elnökével

– Elnök úr, hogyan értékeli a tavalyi évet?

– 2018 rendkívüli év volt, összefogás és szolidaritás jellemezte leginkább. Év elején, a költségvetés megszavazásakor egy önkormányzati testületi ülésen felmerült, hogy fogjanak össze a magyar polgármesterek által vezetett önkormányzatok, és támogassanak egy közösségi célt. Így született meg a döntés, hogy mindenki felajánl bizonyos összeget a bözödújfalusi templom újjáépítésére. Elég szép összeg gyűlt össze erre a célra, de fontosabb a polgármesterek összefogása. Mindenki megértette, hogy ha összefognak és együttműködnek egy cél érdekében, az sokkal könnyebben megvalósul. Szintén fontos megemlíteni a szolidaritási alapot, amit akkor hoztak létre, amikor véglegessé kezdtek válni azok a törvényszéki döntések, amelyekkel tetemes bírságokat róttak ki egyes önkormányzati vezetőkre a székely zászló kitűzése miatt. Ebbe az alapba a Maros megyei önkormányzatok fizették be a legnagyobb összeget. Ez is újabb bizonyítéka az összefogásnak. Szolidárisak vagyunk közös ügyeinkért. 

Beszélnünk kell az európai polgári kezdeményezésről is, a Minority Safepackről. E tekintetben is Maros megye járt az élen, mi gyűjtöttük össze a legtöbb aláírást, ami szintén komoly feladat volt mind a megyei szervezet, mind a területi szervezeteink számára. Azokban az önkormányzatokban, ahol nincsenek polgármestereink, a tanácsosoknak és az RMDSZ embereinek kellett megoldaniuk az aláírásgyűjtést, ott is jól teljesítettek. Maros megye 52 ezer aláírást gyűjtött össze, a legtöbbet Erdélyben, de segítséget nyújtottunk a levélszavazatok összegyűjtésében is a magyarországi parlamenti választásokkor. Maros megye több mint tízezer levélszavazatot juttatott el a konzulátusokra. 

A megyei és a helyi RMDSZ-szervezetek irodái is az emberek rendelkezésére állnak, segítenek a különböző ügyintézésekben, a magyar állampolgárság elnyerésében, két-három hetente fogadjuk a konzulátus képviselőit. Az RMDSZ ajtaja nyitva áll bárki előtt, aki eligazítást, segítséget igényel. Ez is közösségi érdek. Emellett természetesen ott van a napi teendők, rendezvények, találkozók megszervezése. 

– Mindenki tudja, hogy az RMDSZ munkáját nem lehet teljesen különválasztani az önkormányzati tevékenységtől. Sok esetben, akárcsak az önében, az önkormányzat vezetője az RMDSZ elnöke is egyben. 

– A helyi önkormányzatokban összefonódnak ezek a feladatok, és nagyon fontos, hogy a választott tisztségviselőink, polgármestereink, alpolgármestereink, tanácsosaink, beleértve magamat is, jó eredményeket érjenek el az önkormányzatokban, mert ezek egyben az RMDSZ eredményei is. Az országos RMDSZ-szel vagy a parlamenti képviselőinkkel való jó kapcsolat is fontos. Sokat számított például, amikor egy országos költségvetést kellett összeállítani, hogy prioritást élvezzenek olyan Maros megyei beruházások, mint a repülőtér, de ugyanakkor elsőrendű fontosságú a katolikus iskola vagy az orvosi egyetem ügye. Rengeteg olyan dolog van, ahol az önkormányzati élet összefonódik a politikai élettel, és gyakorlatilag az egyik eredménye befolyásolja a másikat. Amikor a politikai életről beszélünk, óhatatlanul meg kell említenünk az önkormányzatokban elért eredményeket is. Nagyon ügyes polgármestereink vannak, rengeteg pályázatot nyújtottak be és nyertek meg. 

Legtöbb esetben a polgármester az RMDSZ vezetője is, és véleményem szerint ez így helyes. Ha erős polgármesterünk van egy településen, annak kötelező módon az RMDSZ-t is vezetnie kell, vagy ha nem, akkor nagyon jó kapcsolatnak kell lennie a polgármester és az RMDSZ vezetője között, hisz az érdek közös: a magyar közösséget képviselni, és ennek a közösségnek lehetőleg minél több megvalósítást felmutatni. Úgy gondolom, hogy a helyi és megyei önkormányzatokban elért eredmények, akár az utak, a kórházak, akár a repülőtér ügyében születnek, az RMDSZ sikerei is. 

Fotó: Nagy Tibor


– Ezzel a válasszal megelőzte a kérdésemet: milyen a megyei szervezet kapcsolata a helyi RMDSZ-szervezetekkel, önkormányzati vezetőkkel?

– Szoros kapcsolat van a polgármesterek és a megyei önkormányzat, az RMDSZ helyi szervezetei és a megyei szervezet között. Immár több mint két évtizedes RMDSZ-es múlttal elmondhatom, hogy a polgármesterek, illetve a helyi RMDSZ-vezetők között mindig megvolt az összefogás, senki sem próbált kibújni a feladatok alól. Büszke vagyok a polgármestereinkre és helyi tanácsosainkra, és hiszem, hogy ennek az elkövetkező időszakban is így kell lennie, mert az a normális, ha csapatként lépünk fel. Sok fontos feladat áll előttünk ebben az évben is. Pár nap múlva kongresszust tart a szövetség, majd következnek az európai parlamenti választások, év végén az elnökválasztás. Ezek gyakorlatilag előkészítik a jövő évi önkormányzati, illetve a parlamenti választásokat. Tehát nagyon fontos számunkra, hogy jól szerepeljünk az európai parlamenti választásokon. Reménykedem, hogy az eddig tapasztalt összefogás a jövőben is működni fog. A napokban  kezdődik az aláírásgyűjtés az európai parlamenti választásokra, utána pedig a területi megbeszélések és maga a kampány. Nagyon komolyan kell vennünk ezt a feladatot, hogy minél többen menjenek el szavazni, mert nem mindegy számunkra, hogy Európában kik és hogyan politizálnak. Nem mindegy, hogy Európát olyanok vezetik-e, akik számára a kisebbségi kérdések fontosak, vagy olyanok, akiknek a migránsok befogadása fontosabb, mint az őshonos kisebbségek helyzete. A választások eredményétől is függ, hogy az európai polgári kezdeményezés eléri-e a célját. Ezért is fontos, hogy az aláírásunkkal támogattuk ezt a kezdeményezést, és azokat is támogatnunk kell, akik ennek érvényt tudnak szerezni az európai testületekben.

– Ön azt nyilatkozta a megyei küldöttgyűlésen, hogy a Maros megyei szervezet, lévén az RMDSZ legnagyobb és legerősebb területi szervezete, joggal tart igényt arra, hogy legyen egy Maros megyei képviselője az Európai Parlamentben.

– A Maros megyei szervezet az RMDSZ legnagyobb, a legtöbb taggal rendelkező szervezete, és joggal tartunk igényt arra, hogy legyen Maros megyei vagy Maros megyei kötődésű európai parlamenti képviselőnk. Viszont azt is tudjuk, hogy az európai parlamenti képviselet nem terület-képviselet. A jelöltek az országos RMDSZ jelöltjei, a Szövetségi Állandó Tanács dönti el a rangsorolást. Remélem, hogy a Szövetségi Állandó Tanács rangsorolásában olyan jelöltek lesznek az első helyeken, akik tudják képviselni az ügyünket Brüsszelben is.

– Térjünk vissza az előző kérdéshez. Elnök úr, azt mondta, nagyon jó a megyei szervezet kapcsolata a területi szervezetekkel. Viszont úgy tűnik, nem mondható el ugyanez a marosvásárhelyi szervezet esetében. 

– Nem mondhatnánk, hogy rossz a kapcsolatunk a marosvásárhelyi szervezettel. Vannak ugyan nézeteltérések, amelyeket az elkövetkező időszakban tisztázni kell. A városi szervezet döntései, amelyek elsősorban a helyi tanácson keresztül valósulnak meg, sok esetben túlmutatnak a városon. Az alapszabályzat pontosan megfogalmazza azokat a területeket, ahol kötelező módon egyeztetni kellene a megyével. Mert például igaz, hogy a katolikus iskola Vásárhelyen van, de közös ügy, és jó, ha az egész megye kiáll mellette. És ez ugyanígy van más területeken is. Azt hiszem, hogy amikor olyan kérdésről van szó, ami a városban dől el, de hatással van az egész megyére vagy az egész erdélyi magyar közösségre, fontos lenne a megyével való szorosabb kapcsolattartás, és ki kellene kérjék a megye véleményét is ezekben a döntésekben. Mondjuk ki őszintén: nem egyszerű dolog Marosvásárhelyen városi tanácsosnak vagy akár politikai vezetőnek lenni. Sok olyan kérdés van, amit évtizedek óta nem sikerült megoldani, és az elkövetkezendőkben is nehezen oldódnak meg a polgármesteri hivatal vagy a városban tevékenykedő többi politikai alakulat miatt. Például máig sem sikerült előrelépni a kétnyelvű utcanévtáblák ügyében. Sok esetben mindennapos harccal sem sikerült megoldani olyan dolgokat, amelyeknek egy jogállamban automatikusan meg kellett volna oldódniuk. Nyitott vagyok, mindent megteszek, hogy a kapcsolatunk javuljon, hiszen közös céljaink vannak. Nem ellenségek, hanem társak kell legyünk, fontos, hogy a közös célokat közösen valósítsuk meg, és ne egymásban keressük az ellenséget, a politikai ellenfeleket, mert azok kívül vannak. Velük kell harcolni. Remélem, hogy megértik, hogy mellettük vagyok, mindenben kiállok mellettük, és bízom abban, hogy ők is kiállnak mellettünk.

– Milyen a kapcsolatuk a román politikai pártokkal?

– Megyei szinten a Szociáldemokrata Párttal (PSD) léptünk együttműködésre. Ezzel a formációval korrekt a kapcsolatunk. 

Tanácsülések előtt leülünk, egyeztetünk, végigtárgyaljuk a kérdéseket, ugyanígy a szakbizottságokban is. Ezért nincs is vita a megyei tanácsüléseken. A szervezet vezetőivel is korrekt az együttműködés. Ezt próbáltuk mintaként a városra is rászabni, viszont ez nem minden esetben működik, mivel ott kissé bonyolultabb a politikai séma. Megyeszinten sok településen a szociáldemokratákkal van együtt-

működés, van, ahol a liberálisokkal. Ezek az egyezségek nagyvonalakban működnek. Közelednek az önkormányzati választások, de ez nem jelenti azt, hogy a jelenlegi egyezségek kötelező módon tovább folytatódnak. A megfelelő időben megszületnek majd a döntések, hogy hol, kivel lehet és kivel érdemes együttműködni. 

– Pár nap múlva kongresszus...

– Maros megye 140 küldöttel utazik Kolozsvárra. Fontos a jelenlétünk egy ilyen eseményen. A TKT eldöntötte, hogy továbbra is támogatja Kelemen Hunort. Jó volt az együttműködés a szövetségi elnökkel az elmúlt időszakban, több esetben bizonyosságot nyert, hogy a jó együttműködés jó eredményekhez vezet akár a repülőtér ügyében, akár a katolikus iskola, vagy a MOGYE esetében. Külön köszönöm az elnöknek a megyei szervezet nevében, hogy részt vett a legutóbbi tárgyaláson, pozitív üzenete volt annak, hogy a szövetségi elnök jelen volt ezen a találkozón, úgy gondolom, az ő jelenléte teljesen más súlyt ad a következő találkozóknak is. 

– A legutóbbi találkozónak, azonkívül, hogy megegyeztek, hogy újra találkoznak, volt-e valamilyen más pozitív hozadéka? 

– Az első pozitívum, hogy tárgyalóasztalhoz ültek a felek. Fontos, hogy a magyar oktatók előre megfogalmazták kéréseiket, és bemutatták a rektornak és a szenátusnak. Az egyik legfontosabb kérdés, amiben egyetértés született, az az, hogy a diákok nem szenvedhetnek amiatt, hogy az oktatók között nézeteltérések vannak, vagy elvi kérdésekben nem tudnak kiegyezni. Ez volt a legfontosabb, amellyel mindenki egyetértett, és ezentúl is ennek alapján kell meghozni a döntéseket. A következő időszak legfontosabb kérdése, hogy ha lehet angol nyelvű kart létrehozni, miért nem lehet magyar kart létrehozni. Ez lesz a következő tárgyalások kiindulópontja.


Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató