2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Véget értek a Koronkai Napok

A hét végén zajlottak a falunapok Koronkán, amelyen jelen volt az anyaországi testvértelepülés, Kincsesbánya küldöttsége is. A szórakozás mellett az emlékezésre is lehetőséget adtak.

A két nap alatt próbáltak mindenkinek szórakozási lehetőséget kínálni, pénteken a felnőtteket Csíki Andrea pszichológus előadására várták, este Mike Zetter és Gábriel koncertjén töltötték be a faluközponti teret az érdeklődők. A szombat délelőtti hivatalos megnyitó után a helyi óvodások és kisiskolások gyermekjátékokkal és néptánccal, a Navarra Dance gyerekcsoportjai modern táncokkal léptek fel. Délután a Maros megyei képzőművészek egyesülete nyitott meg festménytárlatot a kultúrotthonban, a színpadon román és magyar néptáncelőadások folytak, kilenc csapat részvételével fociturné zajlott, majd marosvásárhelyi színészek koncerteztek. Estére megtelt a tér, a román közönségnek a Semnal M, a magyaroknak a Republik utódjának tartott KisCipő együttes csapott igazi bulit, míg az ünnepséget szép tűzijáték zárta.

Takács Szabolcs polgármester szerint szükség van a falunapokra, hogy a rohanó mindennapokba egy kis színt, szeretetet és mosolyt vigyenek. A lakosság is szereti ezt a rendezvényt, mindig megtölti a teret, bár ilyenkor, nyáron sokan elutaz-nak, külföldön dolgoznak. Az önkormányzat a helyi tanács jóváhagyásával 75 ezer lejt irányozott elő, ezt közbeszerzésre bocsátották, és egy rendezvényszervező iroda kapta meg a szervezés jogát. Az elöljáró szerint ez nem túlzott összeg, mindennek megvan a díja, a színpadtól kezdve a neves együttesekig.


Tizenöt éve önállóak

Az ünnepség keretében arra a tizenöt évvel ezelőtti eseményre is emlékeztek, amely a mai Koronka meghatározójává vált: a Jeddtől való elszakadásra, az önálló községgé válásra. Takács Szabolcs díszoklevéllel köszönte meg azon koronkaiak munkáját, akik annak idején támogatták a leválást: Mátyás Zoltán, Bodoni Sándor, Takács Olga, Végh Zsigmond, Szitai Mihály, Szitai Sándor volt tanácsosok és Nagy Márton volt polgármester. Felszólalásában Nagy Márton az oklevelet a lakosságnak ajánlotta, mert ők döntötték el, hogy „Koronka olyan község lesz, amilyenre sikerült mára kinőnie magát”. Nagyon sokat jelent, ha egy közösség egy ügyben egyetért és dönt, így kellene dönteni a jövő évi választásokon is – figyelmeztetett a volt elöljáró, aki lapunknak felidézte a Jeddtől való elszakadás mozzanatait. Jedd, Agárd, Kebele és Szentivány ellenezték, Koronka és Székelybós támogatták a leválást. A két falu egyet akart, és ezt a népszavazáson is kimutatta, így 2004-től Koronka és Bós különálló községet alkot. Az újrakezdés nem volt nehéz, hiszen a kultúrotthonban berendezték a hivatalt, és a polgármesterrel együtt több alkalmazott is átment Jeddről, csupán jegyzőre volt szükségük. „Beindult a motor” – fogalmazott Nagy Márton: rögtön elkezdtek építkezni, 2005 októberében be is költöztek az új, tágas székházba, azután kibővítették és korszerűsítették az iskolát, új óvodát építettek, elkezdték a víz- és csatornahálózat építését, majd az utcák és a Bósba vezető út aszfaltozását, felújították a kultúrotthont. Nem szabad elfelejteni Kelemen Atilla parlamenti képviselőt és Burkhadt Árpád alispánt, akik megyei és kormányszinten támogatták a leválás ügyét, illetve Lokodi Edit Emőke megyei tanácselnököt, aki belefoglalta az új községet minden megyei fejlesztési tervbe – tette hozzá a volt polgármester.


Tizenöt éve testvérek

Takács Szabolcs polgármester köszönetet mondott Kincsesbánya küldöttségének, hogy ismét fáradoztak a kapcsolat ápolásáért, az együttlétért és a szép emlékekért, míg Bajkai János anyaországi elöljáró kifejezte reményét, hogy a tizenöt éve tartó kapcsolat sokáig fog működni. Az együttműködést 2004-ben pecsételték meg Koronkán, de már az előző évben döntöttek erről Kincsesbányán, és azóta tart, és egyre több polgár tud benne részt venni – mondta el lapunknak Bajkai János. Nagyon szívesen jönnek Koronkába, s azok helyett, akik eltávoztak az élők sorából, vannak olyanok, akik időközben születtek, és ez fontos, mert ők viszik majd tovább a kapcsolatot. Ő 1976 óta Erdély szerelmese, és jó néhányszor megfordult itt, az elmúlt 15 évből legalább egyet az erdélyi tájakon töltött – vallotta be. Kincsesbányának Koronka az egyetlen erdélyi testvére, de a móri és a nyárádmenti kistérségek is szoros kapcsolatot ápolnak – mondotta.


Székelybós is ünnepelt

A hét végén tartották a falunapokat a Koronkához tartozó Székelybósban is. A péntek esti megnyitót borkóstolás és táncház követte, szombaton megnyitott a kézművesvásár, majd a gyerekprogramok kerültek előtérbe: cserkészfoglalkozások, „hangszersimogató”, kézműves-tevékenységek, bábszínház, délután a helyi lovarda szekerezést szervezett, este színészprogramra és a hagyományos Anna-napi bálba várták a felnőtteket, vasárnap pedig a Szent Anna-napi búcsús szentmisére. A rendezvényt a Székelybósért Egyesület szervezte, fő támogatója a Bethlen Gábor Alap volt.

A koronkai és bósi rendezvény idén is egybeesett. Kérdésünkre Takács Szabolcs elmondta: Bós kiöregedésével a búcsús ünnepek elmaradtak, viszont az onnan származó Nagy Márton polgármester a koronkai falunapokat ehhez az ünnephez kötötte. Mára Bós örvendetesen megfiatalodott, a helyiek ismét búcsús ünnepet szerveznek, és ragaszkodnak ehhez a naphoz, így a két ünnepségre ugyanazon a hétvégén került sor, de a jövőben megoldást keresnek arra, hogy az időpontok ne essenek egybe.

Gyermekműsorok, kiállítás, koncertek, jó hangulat, szórakozás a falunapokon

Fotó: Gligor Róbert László