2022. május 25., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ismét szegényebbek lettünk egy széles körben ismert és sokak által becsült, tisztelt „igazi marosvásárhelyivel”.

Dr. Kelemen Atilla nem csupán azért volt kiemelkedő személyisége városunknak, mert már magasra nőtt fiatalként sem tudott „eltűnni a tömegben”, hanem azért is, mivel sportolóként, állatorvosként, majd Amerikát is megjárt magyarként mindig elvállalta a nehezebb helyzetek megoldását. Ezt nem csak állatorvosként, később közéleti emberként is számtalan esetben volt alkalma bizonyítani. Az úgynevezett „egyszerű emberek” körében ugyanúgy feltalálta magát, mint a legkényesebb etikett előírásait megkövetelő környezetben. Úgy tudott felszabadultan nótázni, ha olyan körben és körülmények között voltunk együtt, mint ahogyan a diplomácia magasabb szintjein fesztelenül tárgyalni.

Emlékezetes, hogy Marosvásárhelyre 1991-ben visszatérve, részt vállalt az RMDSZ Maros megyei tevékenységében, majd 1996-tól kezdődően a román parlamentben húsz éven át képviselte a szövetség színeiben a romániai magyar közösség érdekeit, de országos jelentőségű ügyekben, szakmai tevékenységében is maradandót alkotott.

Mindig szívügye volt az állatok szeretete, természetközeli életet élt, ameddig tehette. Kezdeményezője és legfőbb támogatója volt a rendszeres kutyakiállításoknak a várban, de a lovassportok népszerűsítésében, a fogathajtás szakágban is magas szintű teljesítményekkel büszkélkedhetett.

Személy szerint rendkívül sokat jelentett számomra az, hogy közéleti tevékenységemben a legnagyobb bizalommal fordulhattam hozzá, támogatására minden körülmények között számíthattam, olyan esetekben is, amikor bizonyos kérdésekben, természetes módon, nem mindig egyezett a véleményünk.

Barátságát, emberségét, megnyerő egyéniségét emlékezetemben kegyelettel megőrzöm.