2024. june 30., Sunday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Plüss Kommandó a koraszülött babákért

Különleges, saját tervezésű babafészek csomagokkal, valamint performáns, életmentő gépekkel segíti a kórházak újszülött- és koraszülöttosztályait a Plüss Kommandó Koraszülött Hadművelet, amelynek megálmodója Nyilka Ildikó, aki Marosvásárhelyen született, de harminc éve Magyarországon él. Az édesanya, aki maga is idő előtt hozta világra a kisbabáját, évek óta azon munkálkodik, hogy az újszülöttosztályokon elérhetőek legyenek a tenyérnyi nagyságú babák sajátos fejlődési igényeinek megfelelő eszközök. 


Magyarországon a közösségi összefogásnak köszönhetően az elmúlt években 33 kórház újszülöttosztályának 150 millió forint értékben adományoztak eszközöket közösségi összefogással, most pedig Romániára is kiterjesztik a jótékonysági projektet, jelenleg három erdélyi város újszülöttosztályának is gyűjtenek, majd újabb városok – köztük a két marosvásárhelyi újszülöttklinika – következnek. 

A koraszülött babák nemcsak aprócskák, idő előtt és gyakran felkészületlenül érkeznek erre a világra, hanem a szerveik sincsenek még úgy kifejlődve, mint egy időre született babának, így különleges ellátást igényelnek. Gyakran heteket, hónapokat kell a kórház koraszülöttosztályán tölteniük, egy rideg inkubátorban, amely kicsit sem hasonlít az édesanyjuk méhének a biztonságára. Ezért fontos, hogy ebben a kritikus időszakban biztosítva legyenek számukra a sajátos fejlődési igényeikhez szükséges feltételek, hogy az inkubátorban töltött időszakban a baba az anyaméhhez hasonló körülmények között, biztonságban érezhesse magát, és fejlődhessen.

Ezt vállalta fel a Plüss Kommandó Koraszülött Hadművelet, amely saját traumából indult – árulta el Nyilka Ildikó, az Alapítvány az Alapítványokért kuratóriumi elnöke, hiszen a lánya harminc évvel ezelőtt koraszülöttként, a terhesség 26. hetében 1,27 kilogramosan jött a világra. Ikerterhesség volt, Ildikó hónapokat töltött kórházban, a másik baba azonban sajnos nem élte túl. Az édesanya több mint két évtizeden át cipelte magával ezt a traumát, hiszen amellett, hogy elveszítette egyik babáját, megrázó volt számára látni az életéért küzdő kislányát az inkubátorban, kikötve egy kis fehér takarón. A lelki gyógyulást a másokon való segítés hozta el számára, az évek során több nemzetközi jótékonysági szervezetnél dolgozott, mielőtt megszületett az ötlet, hogy ő maga hozzon létre egy alapítványt, amelyen keresztül immár évek óta lelkiismeretesen támogatja a magyarországi koraszülöttek megmentését. 2017-ben hozta létre az alapítványt, majd három és fél éve született meg a Plüss Kommandó program, és ezen belül a Koraszülött Hadművelet. 

Nyilka Ildikó rámutatott, mivel nagyon sok újszülött- és koraszülöttrészleg nem rendelkezik az inkubátorokba helyezhető különleges textilekkel, az ott dolgozó nővérek sok esetben kénytelenek rögtönözni, összetekert lepedőket és törülközőket használni. A koraszülöttek ápolását, fizikai és idegrendszeri fejlődését segítő Plüss Kommandó ezért babafészkeket, azaz különleges, allergénmentes textileszközöket biztosít a kórházak számára, hogy ezek által az édesanya méhéhez hasonló körülményeket teremtsenek, biztosítva a picik számára azt a biztonságos, stresszmentes közeget, ahol nyugodtan fejlődhetnek.


Ölelő plüsskezek, ultrahangsapkák, a légzéstámogatást elősegítő CPAP-sapkák, speciális babatámasztók, hibridinkubátor-takarók és koraszülött- babaszemüvegek – többek között ezekből az inkubátorba helyezhető orvosi textileszközökből áll egy úgynevezett babafészek, ami olyan érzést ad a babának, mintha az édesanya pocakjában lenne. A baba ugyanis az anyaméhben megszokta, hogy vannak határai, így ez biztonságot nyújt neki – jegyezte meg a jótékonysági program megálmodója. Például a J alakú babatámasztó nemcsak megtámasztja a babákat, hanem az orvosok visszajelzései alapján a picik úgy kapaszkodnak bele, mint a köldökzsinórba. A különleges sapka, a speciális külső varrásnak köszönhetően, védi a baba fejét, a varrás nem zavarja a fejbőrét. A fejtetőn nyitható, így az ultrahangvizsgálat közben nem kell mozgatni a baba fejét. A babaszemüveg a baba alvását segíti az inkubátorban azáltal, hogy védi a szemét a fénytől és a fényhatásoktól a fénytakaró alatt is. Az ölelő kéz átöleli a nyugtalan babát, pont úgy, mintha az édesanyja tartaná a karjában, emellett pedig egyszerűbbé teszi az édesanya számára az inkubátorból való kiemelést. A sál – a babafészekkel együtt – pedig olyan élményt nyújt, mintha az édesanya a karjaiban tartaná a babát. 

Az eszközök az újszülöttosztályokon dolgozó személyzet munkáját is könnyebbé teszik, például a lumbálkendővel vagy a szülészeti kiemelő kendővel könnyebbé válnak a beavatkozások. 

– Valóságos kommandósként harcolunk a pici babákért, plüssökkel is, hiszen minden gyereknek, sőt, minden felnőttnek van legalább egy plüsse. Arra gondoltam, mi lenne, ha rávenném az embereket, hogy ajánljanak fel egy plüsst annak érdekében, hogy megmentsenek egy pici babát. Ma már a Neked egy plüss, másnak egy esély kampányunk keretében számos magyarországi híresség állt mellénk, saját plüsseiket adományozzák, amelyeket licitre bocsátunk, és a bevétellel is segítjük a koraszülött-klinikákat. Évekkel ezelőtt egy plüssel kezdtem, és ma már Magyarországon ott tartunk, hogy közel 150 millió forint értékben 33 klinikának tudtunk adakozni a közösségi összefogásnak köszönhetően – hangsúlyozta Nyilka Ildikó, akinek számos, közismert magyarországi színészt, televíziós személyiséget, énekest is sikerült bevonni a jótékonysági programba. Ugyanakkor rengeteg magánszemély, valamint cégek is felkarolták a nemes célt, az évek során több tízezren támogatták őket, van, aki száz forinttal, van, aki ötezerrel, de olyanok is, akik százezer forintot utaltak az újszülött és koraszülött babák megsegítésére, és ennek a csodás összefogásnak köszönhető az, hogy ennyi mindent sikerült megvalósítani – mutatott rá Ildikó.


Székelyföldre is kiterjesztették a jótékonysági projektet 

A Plüss Kommandó csapata három dologra gyűjt: a babafészekcsomagra, életmentő gépekre és kékfény-terápiás lámpákra, amelyek a születés után besárgult babák ellátását segítik. A koraszülöttosztályok támogatásának a története úgy kezdődött, hogy Ildikó elment egy koraszülöttosztályra, és megkérdezte, mi az, amire a legnagyobb szükség van, és elsőként a textíliákat nevezték meg az ott dolgozók. Ildikó azonban egy egészen különleges dolgot álmodott meg, ami segíti a nővérek munkáját, ugyanakkor a babák kényelmét és fejlődését is szolgálja. Így született meg a babafészek, mivel azt látta, hogy a nővérek alternatív megoldásokat találtak, különböző takarókból készítettek babafészket, ami körülöleli a babát. 

Emellett több életmentő gépet is átadtak már Magyarországon, a többi között GE Giraffe Shuttle speciális hibrid inkubátorokkal is segítették az újszülöttosztályokat, amelyek a koraszülött babák szállítását könnyítik meg, amikor megszületik a baba, minimális mozgatással behelyezik ebbe, és átviszik az osztályra, így kevesebb stresszhatás éri a picit. Jelenleg is zajlik egy 17 millió forintos projektjük Magyarországon, 14 kórház koraszülöttosztályának az inkubátorait szeretnék „felöltöztetni”. Bár harminc éve Magyarországon él, Nyilka Ildikó nem felejtette el, hogy honnan indult, ma is szívében hordozza a szülővárosát, Marosvásárhelyt és Erdélyt, így gondolt egy merészet, és idén Romániában bejegyeztette az Asociatia Plüss Kommandó Egyesületet, hogy itthon is tudjon segíteni a koraszülött babák ellátásában. Erdélyben is útnak indított egy 25 millió forintos projektet, amelynek részeként egyelőre a Gyergyószentmiklós, Csíkszereda és Székelyudvarhely kórházaiban működő újszülöttosztályokat karolnák fel, majd újabb városok következnek, Marosvásárhely, valamint Sepsiszentgyörgy. 

Mint mondta, a gyergyói kórház szülészeti osztályának babafészekcsomagokat és különleges textíliákat, a csíkszeredai kórház koraszülöttosztályának pedig ezek mellett egy PandaG életmentő gépet szeretnének ajándékozni, ami biztosítja a babák számára a megfelelő hőmérsékletet, ugyanakkor méri az oxigénszaturációt, és követi az összes életfunkciót. Emellett elemeire szedhető babafészekcsomagokat is szeretnének adományozni Csíkszeredában, valamint Udvarhelyen. Ennek érdekében a gyűjtés folyamatban van, többen fel is karolták már, például a Gyergyói Hokiklub szurkolói tíz meccsen keresztül gyűjtöttek, közel 3,5 millió forint már összegyűlt, a gyergyói származású Bagossy Brothers Company zenekar plüsslicitje is hozott egymillió forintot a nemes célra, és a magyarországi gyűjtéssel együtt közel 5,5 millió már megvan a szükséges 25 millióból. Jó hír, hogy a marosvásárhelyi Kult Fesztivál szervezői is úgy döntöttek, felkarolják az ügyet. 

Támogatásra van szükség ahhoz, hogy segíthessenek 

Ahhoz azonban, hogy adományokkal segíthessék a kórházak újszülött és koraszülött osztályait, az egyesületnek további adományokra van szüksége, ezért fontos lenne, hogy Romániában is minél többen támogassák a nemes célt. Az adományozásra számos lehetőség van, ezek a Plüss Kommandó Facebook-oldalán, valamint a https://plusskommando.hu/ honlapon mind megtalálhatók. Ugyanott lehetőség van kiválasztani, hogy melyik városban működő újszülöttosztályt szeretné valaki támogatni. A jövedelemadó 3,5 százaléka is felajánlható erre a célra, ugyanakkor már Erdélyben is vannak adománypontok, közöttük éttermek, szállodák, ahol megtalálható a QR-kódos elérhetőség a támogatási lehetőségekkel. Akárcsak az anyaországban, közismert személyek is felajánlhatják a plüsseiket, amelyek majd licitre kerülnek, illetve a jótékonysági webshopból vásárolva is lehet segíteni, aminek a bevétele ugyancsak a Koraszülött Hadműveletet támogatja. De ha valaki alkalomadtán egy kávé árát utalja át erre a célra, az is nagy segítséget jelent – sorolta a támogatási lehetőségeket Nyilka Ildikó, aki nemrég járt a marosvásárhelyi megyei sürgősségi kórházban, ahol bemutatta a babafészket, a napokban pedig a régi szülészet újszülött- és koraszülöttrészlegére is ellátogatott, ahol egykor ő maga is meglátta a napvilágot. 


Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató