2024. june 30., Sunday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Farmergála

November 18-án, pénteken délelőtt a marosvásárhelyi Studium Hub előadótermében a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros szervezete a Priaevents céggel közösen megszervezte a farmergálát, ahol több hasznos mezőgazdasági előadást követően díjazták az idén legjobban teljesítő gazdákat. A jelenlevők átfogó képet kaptak a támogatási lehetőségekről, ugyanakkor alkalom volt a tapasztalatcserére is. A rendezvényt online is közvetítették, lehetőséget teremtve arra, hogy minél többen bekapcsolódjanak. 


Fotó: Ábrahám Szilárd 




Az ökogazdálkodás és a fiatalok támogatása

Mivel az országban először szerveztek megyénkben farmergálát, nemcsak Maros, hanem Hargita, Kovászna, Kolozs, Beszterce-Naszód, Fehér és Szeben megyékből is jöttek mezőgazdászok. A díjazás előtt különböző előadók elsősorban a támogatási lehetőségekről beszéltek, szó volt arról is, hogy miként lehet növelni a termelést, milyen intézkedésekkel lehet enyhíteni a gazdasági válság hatásait. Várták Petre Daea mezőgazdasági és Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert is, de a szaktárcavezetők nem tudtak részt venni, így intézményeik államtitkári szinten képviseltettek. 

Az előadások előtt dr. Vass Levente, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára házigazdaként és az RMDSZ Kisgazda és Kisvállalkozói Platformjának elnökeként köszöntötte az egybegyűlteket. Először Porzsolt Levente erdészmérnök, a Környezetvédelmi, Erdő- és Vízgazdálkodási Minisztérium államtitkára beszélt az Európai Helyreállítási és Rezilienciaépítési Terv (PNRR) alapjaiból támogatandó erdősítési programról. Húsz évig évente hektáronként 456 eurót adnak kiirtott erdős területek betelepítésére, újabb parcellák létesítésére. Az összeget az ország karbonkreditértékéből fedezik, célja a klímaváltozás hatásainak csökkentése. Az említettek mellett a pályázók ún. zöldfüggönyöket, erdősávokat is létrehozhatnak a mezőgazdasági területek között, ami meggátolja a további eróziót – inkább a szeles, homokos alföldi övezetekben. 

Sorin Moise, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára online jelentkezett be a tanácskozásra. Elmondta, elkészült az országos mezőgazdasági stratégia, amelyet ezen a héten végleges formájában eljuttatnak az Európai Bizottsághoz. Ez egy fontos dokumentum, hiszen ennek alapján 15,8 milliárd eurót folyósít majd az unió négy évig a különböző programokra. Két fontos kormányhatározatra is felhívta a figyelmet. A kormány elfogadta a hazai mezőgazdasági és élelmiszeripari feldolgozóegységek támogatására szánt pályázati programot, továbbá a minisztérium támogatásával nemsokára megnyitják az immár hazai kézbe került marosludasi cukorgyárat. 17 millió eurót különítettek el a tavaszi szárazság miatti kártérítésre – tudtuk meg az államtitkár tájékoztatásából. 

Ileana Guşatu, a Maros Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság ügyvezető igazgatója kifejtette, megyénkben a mezőgazdálkodás szinte minden területén vannak olyan vállalkozók, akik a körülményekhez képest jó eredményt értek el. Az intézmény igyekezett, hogy a minisztérium által meghirdetett termelői támogatásokat (paradicsom, fokhagyma, burgonya stb.) minél szélesebb körben népszerűsítse. Jó hír, hogy a növénytermesztéshez hasonlóan a sertés- és a háziszárnyas-tenyésztésre is kérhetnek támogatást a gazdák. 

Daniel Ovidiu Săvâşcă, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) Maros megyei kirendeltségének igazgatója elmondta, megyénkben sikerült betartani a kifizetés ütemtervét. A Maros megyei igénylők 80%-ának kifizették az előleget, december 1-jétől folyósítják az elszámolást, amit a jogszabály szerint 2023. június 30-ig kell kézbesíteni, azonban ezúttal is igyekeznek 2023. március 31-ig befejezni a kifizetéseket, hogy a pénzt fel lehessen használni a tavaszi mezőgazdasági kampányra. 

Daniela Teodora Lupei, a megyei vidékfejlesztési hivatal (OJFIR, korábbi AFIR) vezetője részletesen ismertette mind a 30 támogatási lehetőséget, amelyeket a gazdák hivatalon keresztül pályázhatnak meg az országos mezőgazdasági stratégia és az Európai Unió 2023-2027-es mezőgazdasági támogatási programjának köszönhetően. Külön hangsúlyozta a környezetvédelmi (ökogazdálkodás) és a fiataloknak járó támogatási lehetőségeket. Az említett időszakban az ország 15,95 milliárd eurót kap, amiből 9,78 milliárd a direkt támogatás és 0,29 milliárd a különböző ágazatonkénti keret. Az összeg 35%-át környezetvédelmi és a klímaváltozás hatásait csökkentő ökogazdálkodásra, valamint állatjóléti beruházásokra lehet költeni, 5% jár a LEADER csoportok projektjeire, a többi pedig a műszaki asszisztenciára. 


Fotó: Ábrahám Szilárd 




Korszerű technológiák alkalmazása 

A továbbiakban Nyulas Bernát, a Fomco cégcsoport tulajdonosa, igazgatója napelemek felszerelését ajánlotta a jelenlevőknek megoldásként az energetikai válságra. A 2002-ben létrejött cég fotovoltaikus pannók felszerelésével, parkok kiépítésével is foglalkozik. 12 év alatt a Fomco Solar System 55.000 pannót, 750 rendszert épített ki, 150 cégnél járult hozzá az energiaköltségek csökkentéséhez. Bemutatta a kerelőszentpáli UBM által üzemeltetett siló egyik épületének tetejére szerelt pannók által generált rendszer működését, amely számításaik szerint 5-6 év alatt amortizálja a beruházást, és utána energiahatékonyan termel, ami azt jelenti, hogy az energiafölösleget eladhatják az országos hálózatba. 

Valer Radu Sician, a marosszentgyörgyi Semtest-Bnv szarvasmarha-tenyésztő szaporodásbiológiai cég vezetője, mielőtt röviden ismertette a kínálatukat, elmondta, hogy szemléletváltásra van szükség a mezőgazdaságban. Míg korábban a tanulni nem akaró középiskolás diákokat azzal fenyegették, hogy ha nem tanulnak, „a tehén fara mellett maradnak”, ma rá kell vezetni őket arra, hogy ez egy jól jövedelmező szakma lehet, ha megfelelő technológiát alkalmaznak. Kísérletek és tanulmányok alapján olyan szaporítóanyagot tudnak biztosítani tenyésztőknek, amely hatékonnyá teszi a szarvasmarha-tenyésztést, ezért is arra ösztönözte a gazdákat, hogy igényeljék a tudományos megalapozottságú kínálatukat, mert ez a beruházás mindenképpen megtérül. Mindezt kiegészítette dr. Ioan Oroian mérnök, a Marosszentgyörgyi Szarvasmarha-tenyésztő Kísérleti Állomás vezetője, aki elmondta, intézményük több mint 40 éves tapasztalattal rendelkezik. Elsősorban a román tarka szarvasmarha fajta terén értek el jelentős eredményeket, megbízható partnerkapcsolatot, szakasszisztenciát biztosítanak a tenyésztőknek. 

Dr. Nagy Péter Tamás állatorvos, volt mezőgazdasági államtitkár a 10 éve létrejött, húshasznú szarvasmarhák tenyésztésével, értékesítésével foglalkozó Aberdeen Angus Egyesület egyik vezetőjeként hangsúlyozta, hogy míg kezdetben néhány farmer hozta létre az egyesületet, addig ma 1750 állattenyésztő tartozik hozzájuk, ugyanakkor egyesületük közbenjárásával Észak-Macedóniába és Kazahsztánba is exportálnak marhahúst. 

Geréb Emőke, a Pro Economica Alapítvány képviselője röviden ismertette az alapítvány tevékenységét. Elmondta, céljuk a mezőgazdászok támogatása, a fiatalok felkarolása az itthon maradás érdekében. Nem csak a mezőgazdasági gépek felvásárlását támogatják, hanem a nagyobb mezőgazdasági és turisztikai jellegű beruházások megvalósítását is, ugyanakkor a szakoktatást és a helyi termékeket népszerűsítő programokat is kezdeményeztek, szerveznek. 

Végül házigazdaként Fazakas Miklós, az RMGE Maros elnöke szólalt fel, aki hangsúlyozta, a rendezvény egyik célja az, hogy a mezőgazdászok egyesítsék erőfeszítéseiket, alakítsanak ki partnerkapcsolatot egymással, hogy a politikumnak a gazdák szükségleteinek megfelelő programajánlatokat tegyenek, olyan közös agrárstratégiát dolgozzanak ki, amely mindkét félnek megfelel, mert az érdek közös: a mezőgazdaság, az ország gazdasági fejlesztése. Erre most megfelelő alkalom kínálkozik, így lépni kell! 

Ezt a gondolatmenetet folytatta Nicu Vasile, a Romániai Mezőgazdasági Termelők Ligájának (LAPAR) elnöke, aki kifejtette, a gazdasági felmérések azt igazolják, hogy az ország mezőgazdaságában „valami nincs rendben”. Óriási lehetőséggel rendelkezünk mind a növénytermesztés, mind az állattenyésztés terén, mégis nagy mennyiségben importálunk sertéshúst, tejet, cukrot és egyéb mezőgazdasági terméket, amelyek sokkal olcsóbban kerülnek az üzletekbe, mint a romániai termékek. Ezért is a kormánynak valamiféle védővámmal, gazdasági intézkedésekkel támogatnia kellene a hazai mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek itthoni eladását. Kijelentette, hogy a romániai jogszabályok, a sokrétű pályázati lehetőség ellenére, nem támogatják a gazdasági fejlődést. Ezért is össze kell fogjanak a gazdák, hogy az érdekeiknek megfelelően dolgozzanak ki és hozzanak országos és az uniónak megfelelő stratégiai döntéseket, jogszabályokat. 

 Az idei mezőgazdasági év legjobbjai 

Az előadásokat követően díjazták azokat a gazdákat, mezőgazdasági vállalkozókat, akik különböző szakterületeken az idén jelentős sikereket értek el. 

Maros megyéből a következőket részesítették elismerésben: Orbán Mihály (Vie Vin Kft. – lekencei borpince), Botiş Adrian (Vie Vin Kft.), Căpuşan Mircea (Ambisco Kft. – tejhasznú szarvasmarha-tenyésztő), Takács József (Tak Agrozoot Kft. – tejhasznú szarvasmarha-tenyésztő), Kovács Sándor (juhtenyésztő), Roman Cristian Vlad (juh- és kecsketenyésztő), Székely Loránd (Loropar Fooders Kft. – háziszárnyas-tenyésztő), Cătălin Beian (Bio Agras Kft. – növénytermesztő, háziszárnyas-tenyésztő), Pop Ioan (Ceragrim Kft. – vegyes farm), Istrate Dorel (Istrate Servprod Kft. – növénytermesztő), Fábián Ferenc (Fábian egyéni vállalkozó – növénytermesztő), Kósa Belényesi Alpár (Kodagro Kft. – növénytermesztő kísérleti állomás), Antalfi Zoltán (Strong Transylvanian Kft. – pálinkafőző, -értékesítő), Csipán Emőke (Csbiole Kft. – pálinkafőző, -értékesítő), Albert Antal (egyéni vállalkozó – húshasznú szarvasmarha-tenyésztő), Nagy Péter Tamás (Black Angus Farm kft. – húshasznú szarvasmarha-tenyésztő), Pogăcean Titi (Agromat Batos Kft. – gyümölcstermesztő), Koronka Illa-Mária (Vitafruct Ribes Kft. – gyümölcstermesztő), Szabó János (Europigletsband Kft. – sertéstenyésztő), Naşca Vasile Mihâiţa (magánszemély – méhész), Simma Ferenc (magánszemély – méhész), Kardos Erzsébet (Oleander Garden Kft. – virágtermesztő).


Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató