2021. március 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egyévi húsadagot fedez

Nagylelkű adomány érkezett szombaton a székelyabodi gyermekotthon számára: egy disznót öltek le és dolgoztak fel az itt nevelkedők számára a Szent László Társaság (1861) és Rend jóvoltából.

A rend főkapitánya, n. Imre László többször is járt Székelyabodban, és ismeri az itt nevelkedő gyerekek sorsát, akik olyan családokból származnak, ahol hiányoznak a normális emberi élethez szükséges körülmények. Az otthon néhai Márton Zoltán polgármester lobbija révén került a faluba, ezáltal felkaroltak néhány Küküllő menti gyereket, megmentették a helyi iskolát és tanítói lakást, és néhány helybelinek munkahelyet teremtettek – tudtuk meg a helyi n. Nagy Miklós lovagtól. A rend főkapitányától jött az ötlet, hogy vásároljanak disznót, és vágják le a gyermekotthon részére, mert ezzel biztosítanák az egyévi húsadagot. Ez egyrészt gazdaságosabb is, mintha mészárszéki termékeket vásárolnának, másrészt a disznó mellett háztáji gazdaságokban termelt krumplit, tojást, zöldséget vásárolva a helyi termelőket, falusi gazdákat is segítik. A rend központi kincstárából a főkapitány ötszáz eurót utalt ki, továbbá a magyarországi Hudák Mihály rendtárs tízezer forinttal járult hozzá, az összeget a rend nyári budapesti találkozóján adták át az erdélyieknek. A kezdeményezéshez az erdélyi rendtagok is hozzájárulnak. Hasonló karitatív tevékenységet más településeken is folytatnának a jövőben, hiszen a nemzet, haza, család jelszavak mellett a rászorulók megsegítése is a rend alapelvei közé tartozik.

A lovagrend erdélyi tagjai egy disznóval ajándékozták meg az abodi otthont

Fotó: Gligor Róbert László

Befogadták őket

Az abodi otthon 10-12 gyermek befogadására képes, és sajátossága, hogy nem árvaház, hanem nehéz sorsú családok gyerekeit segíti, akik legtöbbször nem jutnak elégséges táplálékhoz, ruházathoz, megfelelő iskoláztatáshoz – mondta el lapunknak az otthont vezető marosvásárhelyi Fekete Attila és felesége, Sandra, aki 1998-ban érkezett Hollandiából országunkba. A marosvásárhelyi Lidia gyermekotthonban dolgozott, és mivel ott a legtöbb rászoruló falusi volt, egy idő után megszületett az ötlet, hogy vidéken is nyitni kellene egy hasonló otthont. Az ötletet tett követte, 2013-ban bejegyeztek egy egyesületet, a következő évben megtalálták az abodi tanítói lakást, amely harminc éve lakatlan volt, majd 2015 tavaszán indították el az otthont. Fő céljuk, hogy napi háromszori étkezést, ruházatot és oktatást biztosítsanak a gyerekeknek. Emellett arra is figyelnek, hogy a gyerekek készüljenek a tanórákra, a nagyobbakat pedig próbálják ránevelni a falusi munkára, hiszen ebből a környezetből származnak, és lehet, hogy életük nagy részét ott fogják leélni, ezért munkára is kell nevelni őket. 

A szülőkkel állandó kapcsolatot tartanak, hiszen ez az otthon nem helyettesíti a családot, a gyerekek a nagyobb ünnepekkor, vakációkban és néha hétvégeken is hazatérnek néhány napra. Jelenleg nyolc 3 és 13 év közötti lakója van az otthonnak, de továbbiakat is tudnak fogadni. Óvodába, elemi és általános iskolába járnak Abodban és Makfalván, és volt már egy fiatal, aki a nyolcadik osztály elvégzése után inasképzőben tanul tovább. 

Az otthont néhány hollandiai szervezet támogatja, egy-egy holland és svéd szervezettől ruházatot is kapnak, de a megyében is találtak néhány vállalkozót, tavaly a fintaházi református gyülekezetben, idén tavasszal a búzásbesenyőiek gyűjtöttek számukra, akadt egy kolozsvári támogató is, aki gyümölcsöt biztosított, és a helyiektől is kapnak befőttet, lekvárt, zakuszkát. A négy alkalmazott nevelő fizetését hollandok állják, és jelenleg egy önkéntesük is dolgozik az otthonban.

A mostani adománnyal kapcsolatban az otthont vezető házaspár elmondta: nem is hitték el, hatalmas ajándék ez számukra, a hús változatossá teszi az étrendet, a gyerekek vasárnaponként egy-egy kiadós szelet húst is ehetnek. Nem ők kérték a segítséget, hanem az adományozóé volt az ötlet. Ez azt jelenti, hogy jó helyen vannak, a közösség befogadta az otthont, és ez segítség a munkájukban.


Jó helyre került

Az abodi alkalom a rend erdélyi törzsszéke számára találkozási lehetőség is volt, ugyanakkor látlelet a rend azon feladatáról, hogy támogatást nyújtson ott, ahol erre szükség van – tette hozzá n. Koncz László Ferenc erdélyi törzsszéktartó. Úgy érzi, jó helyre került a rend központi pénztárából a támogatás, az intézményben olyan gyerekekkel foglalkoznak, akiknek ez családot, otthont, nevelést, gondozást, jövőt jelent. Ebben a feladatban vállalt részt saját erejéhez mérten az erdélyi törzsszék.

A disznó mellett helyi terményeket is vásároltak a konyhára