2021. július 28., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A nyári kiegészítők közül mondhatni a legpraktikusabb és legkedveltebb darab a szalmakalap. Ugyanakkor szükséges is, mivel nemcsak díszít, hanem véd is a tűző napsugaraktól. 

Nemcsak a szalmakalap, hanem a kalap általában, a történelem folyamán szükségességből jelent meg, és már kezdettől fogva védő szerepet töltött be. A kalap tulajdonképpen egy fejfedőforma, melynek jellemzője, hogy a fejet borító hengeres, csonka kúp vagy félgömbszerű részén kívül karimája is van. A fejfedő viselete már az ókorban elkezdődött.

Kezdetben a férfiöltözködést jellemezte, ezért máig is a férfiaknál funkcionális, míg a női öltözködésben esztétikai szerepet tölt be. 

Mind a kalap, mint a szalmakalap különböző fajtái már az ókorban megjelentek. A középkorban még luxusdaraboknak számítottak, nemes prémekkel és gyémántokkal díszített változatok voltak divatosak. A florentinkalap például Firenzéről kapta a nevét. Ez a hajlékony, nagy karimájú, lenge szalmakalap a mai napig kedvelt nyári viselet. 

Az 1800-as évek elején az empire divat korszakában a lapos tetejű szalmakalap volt a divat, míg a biedermeier korszakban a nők szalaggal és fátyollal díszített, úgynevezett ernyős kalapot hordtak. Ez a fajta szalmakalap inkább egy főkötőhöz hasonlított.

1900 körül előbb a férfiak, majd a nők is az úgynevezett Girardi-kalapot kezdték viselni, mely nevét Girardi bécsi színészről kapta. Ez a merev, ovális, lapos tetejű szalmakalap keskeny és vízszintes karimával készült. 

Az 1900-as évek hatalmas karimájú, úgynevezett „malomkerék”-kalapjait a szecessziós stílusnak megfelelően sok virág, szalag és egyéb dísz ékesítette. 

Az 1920-as években már magas tetejű, keskeny karimájú kalapokat hordtak, melyeket erősen a fejbe húzva viseltek, míg az 1930-as években ismét visszatért a széles karimájú kalap divatja. 

1960 körül egy időre háttérbe szorult a kalapviselés, hogy aztán újult erővel törjön fel és virágozzon napjainkig.

Most vegyük számba, hogy milyen szalmakalapok divatosak az idén. 

A szalmakalapot viselhetjük nemcsak strandra, vízpartra, hanem utcára is. Annyiféle formában és színben kaphatók, hogy biztosan minden hölgy talál arcformájához megfelelő darabot. A korábbi években a feliratos szalmakalapok voltak divatosak, idén a fekete szalaggal díszített darabok a menők. Ezenkívül a színes szalagos, megkötős fazonú szalmakalapok lehetnek natúr- vagy fekete színűek, viszont a színes változatok is ugyanolyan trendiek. 

A kalap formája is nagyon változatos, a fonott napellenzőktől a baseballsapka-fazonon át az óriási napozókalapig minden divatos. A klasszikus fedora, azaz mindkét oldalán és tetején betört vödörkalap is nagyon népszerű, a kérdés viszont az, hogy kinek melyik áll jobban. 

Említsünk meg egypár divatos szalmakalapfajtát! Ilyenek a hímzéssekkel díszített, közepesen széles karimájú, fedora fazonú felsőrésszel készített kalapok, a fonott baseballsapka formájú kalapok láncdíszítéssel, fonott szalmakalapok papírból, széles pánttal díszített szalmakalapok, megkötős szalmakalapok, széles karimájú, sombreróra emlékeztető napozókalapok, fonottpapír szalmakalapok lejtő karimával, fedora fazonú szalmakalapok, széles karimájú szalmakalapok, mintás szalaggal díszített, hullámos, széles karimájú szalmakalapok. 

Ez csak egypár példa, a kínálat olyan nagy, hogy biztosan minden hölgy talál ízlésének megfelelőt.