2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Alternatíva a mozik világának

Szerda délután elkezdődött a leghosszabb ideje folyamatosan működő hazai filmszemle, az immár 27. alkalommal megszervezett Alter-Native nemzetközi rövidfilmfesztivál. A Maros megyei MADISZ által gondozott szemle a versenyprogram mellett ez évben is számos kiegészítő rendezvénnyel várja a közönséget, amely a fesztivál első két napján is nagy érdeklődésről tett tanúbizonyságot. A Kultúrpalota nagytermében szerda délután Mona Nicoară A köztem lévő távolság című nagyjátékfilmjével indult a program, amelynek része volt a továbbiakban Földes László, azaz Hobo és együttese Hobo Woodstockja című koncertje, amelyben a woodstocki évtized dalai csendültek fel sajátos átdolgozásban, majd – sok év után először – felolvasószínházra is sor került: Szabó Róbert Csaba Agamemnón kutyája című drámáját hallhatták az érdeklődők a kisteremben. Petrovics Eszter A mi Kodályunk című dokumentumfilmje után pedig tárlatnyitó vette kezdetét: a B5 Stúdióban Duet(t) címmel nyílt kiállítás.

Fotók: Nagy Tibor


A versenyprogram ezúttal is csütörtök délután indult, majd Csuja László Kilenc hónap háború című nagyjátékfilmje és az azt követő közönségtalálkozó után kezdődött a fesztiválmegnyitó. A szépszámú közönséget Tóth Zsófia és Palkó Attila ceremóniamesterek üdvözölték, majd – az idei zsűri egyik tagja, M. Tóth Géza rendező Maestro című, 2007-ben Oscar-díjra jelölt, nagyszerű rövidfilmjének levetétését követően – bemutatták diákzsűri, majd a grémium tagjait: Dana Bunescu, a berlini Ezüstmedve díj 2017-es nyertese, Csuja László filmrendező, forgatókönyvíró, Cătălin Dordea castingigazgató, filmprojekt-igazgató, Molnár Levente színművész, M. Tóth Géza Oscar-díj-jelölt filmrendező, producer, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem és a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem professzora, Schwechtje Mihály filmrendező, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem tanársegédje. Az előzsűri 49 filmet választott ki a versenyprogramba, a felsorolt ítészek ezek közül választják ki az idei fesztivál legjobbjait. 


A zsűritagok bemutatását követően a fesztivál egyik alapítója és művészeti igazgatója, Gáspárik Attila szólt a jelenlévőkhöz. 

– 27 évvel ezelőtt kezdtük ezt az utat, alternatívnak neveztük magunkat, mert alternatívát akartunk adni az akkori mozivilágnak. Azóta rengeteg minden megváltozott a mozi világában, a film világában, mi egy fesztivál vagyunk a nagyon sok közül, természetesen nem a legjobbak, de nem tudom, méri-e valaki, hogy mi a jó, mi a nem jó. Szeretnénk a filmek által egy tükröt tartani önöknek, és olyan körülményeket biztosítani, ahol együtt, sokan, homogén módon egy véletlen sorolás útján ülünk egymás mellett, és megnézzük azt a tükröt, amelyet a filmvászon tart, legyen az animáció, fikció, nonfikció vagy kísérleti film – mondta a művészeti igazgató. 

A fesztiválnyitó ünnepséget követően ismét Hobo és együttese lépett a nagyterem színpadára, ahol egy bő másfél órás, fantasztikus hangulatú koncerttel ajándékozta meg a telt házas publikumot. A Viharban születtem című bluesest során a Hobo Blues Band számos, újabban és régebben született, mára méltán legendássá és az összmagyar kultúra részévé vált dalát eljátszották, olyannyira, hogy a közönség is táncra perdült, és nem akarta leengedni az együttest a színpadról. A csütörtök este Reisz László Rossz versek és Marius Olteanu Monştri című nagyjátékfilmjeivel ért véget, az ez évben is hangulatos, a szépszámú közönség mellett is családias filmszemle további eseményeiről a későbbiekben beszámolunk.