2021. január 22., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megyei versmondó verseny

Kortárs szerzők vidám gyermekverseivel és néhány klasszikus művel varázsoltak elő szombat délelőtt „hóbuckák” alatt rejtőző hóvirágokat a harmadik osztályosok megyei szavalóversenyének résztvevői. A versmondó vetélkedő megyei szakaszát ezúttal a mezőcsávási általános iskola látta vendégül.

A többségében székely ruhás gyermekcsapatot a lelkes szervezők a verseny helyszínéről egy-kettőre Tündérországba repítették, hogy három próbát kiállva megolvasszák a testvérére, Tavasztündérre neheztelő Téltündér jégszívét. 

A mesekaland kezdete előtt Bordeianu Mariana Minerva igazgatónő és György Nagy Kinga aligazgatónő köszöntötte a 26 főhőst. „A vers az, amit mondani kell. Nincs kicsiknek meg nagyoknak szóló vers, csak vers van és nem vers” – idézte Kányádi Sándor gondolatait az aligazgatónő. A köszöntők sorát Fodor Sándor József, az oktatási minisztérium államtitkári kabinetjének tanácsosa zárta. 

Ezt követően máris színre lépett a virágkoszorús, hosszú ruhás Tavasztündér, és rögtön el is mesélte bánatát: mivel kikacagta megszokottnál erőtlenebb tündértestvérét, a telet, az haragjában hóval lepte be otthonukat. A falitáblán sorakozó 26 „télfoltot” három próbát kiállva – Tündérország kapuján belépve, a Kíváncsi manók dombjáig haladva, ott pedig egy verset mondva – tüntethették el a gyermekek. Huszonhárom lány és három fiú sietett a tündér segítségére. A szavalatok sorát Veress Zoltán Irgum-Burgum Benedek című verses meséje nyitotta meg, majd egymást követték a kiskamaszok világát nagyszerűen ábrázoló kortárs alkotások: László Szilvia Dühös vagyok, Mentovics Éva Állatkerti séta, Vesztergom Andrea Nagy kislányok titkai című verse, Kovács Barbarától pedig a többször is elhangzó A csacsi című szerzemény és a Ma rossz leszek. A klasszikusok között egy Arany János-ballada, a Mátyás anyja is helyet kapott, de Lászlóffy Aladár- és Kányádi Sándor-verseknek is örülhetett a zsűri, valamint a pedagógusokból és szülőkből álló publikum.

Fotó: Nagy Tibor


A versfüzért lazításképpen tavaszi keresztrejtvénnyel szakították félbe a hetedik szavalat után a szervező pedagógusok, majd újabb hét produkciót követően Dániel Csaba és Bertalan Károly zenélt a gyermeknépnek, később népi gyermekjátékra, végül Balogh Erzsébet és Kádár Orsolya közreműködésével bábozásra is sor került.

A pedagógusok – Simon György magyar szakos tanár, Csizmadi Csilla (marosvásárhelyi Művészeti Líceum), Pál Irén (Marosvásárhelyi 7-es Számú Általános Iskola), Kali Gabriella (nagyernyei Apafy Mihály Általános Iskola), Gál Anna-Rózsa (Gyulakutai Általános Iskola) – alkotta zsűri döntése szerint 14 kisdiák részesült kitüntetésben. A verseny első díját Imreh Barna Botond, a Karácsonyfalvi 1-es Számú Iskola diákja érdemelte ki, második díjat Kosa Dorottya, a Marosvásárhelyi Református Kollégium diákja kapott, a harmadik díj Totpál Hunort, a marosvécsi Kemény János Általános Iskola tanulóját, Török Nóra Boglárkát, a Marosszentkirályi Általános iskola diákját és Iszlai Orsolya Ibolyát, a balavásári Török János Általános Iskola harmadikosát illette meg. Dicséretben részesült: Szabó Olívia (szovátai S. Illyés Lajos Általános Iskola), Magyari Maja (nyárádremetei Dr. Nyulas Ferenc Általános Iskola), Nagy Anett és Cheţan Miriám-Brigitta (mindketten a szászrégeni Alexandru Ceuşianu Általános Iskola diákjai). Különdíjasok: Göndör Zselyke (marossárpataki Adorjáni Károly Általános Iskola), Iszlai Éva-Hajnalka (Nyárádmagyarosi Általános Iskola), Csiki Jasmine (marosvásárhelyi Európa Általános Iskola), Mihály Klára (vámosgálfalvi Fogarasi Sámuel Általános Iskola). A Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány különdíját Székely Hanna Vivien (marosvásárhelyi Liviu Rebreanu Általános Iskola) vihette haza.