2020. július 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Régi és jelentős előadás online térben

Ismét egy régi, de igen jelentős előadását teszi közkinccsé online felületen a Kolozsvári Állami Magyar Színház. A Theater on Air program keretében ezúttal a Tompa Gábor által rendezett, több mint húsz évvel ezelőtt bemutatott Operett című produkciót tekinthetik meg az érdeklődők világszerte a színház Facebook-csatornáján május 17-én, vasárnap. 

Az alkotók a következőket írják a Witold Gombrowicz szövege alapján készült előadásról: „A modern színdarab szövege egyre kevésbé tekinthető olvasmánynak. Egyre inkább partitúra lesz, s csak a színpadon, a játék, az előadás során kezd élni. 

Ez az Operett még más okból is nehezen olvasható darab. Mindig is bámulatba ejtett az operett, mely véleményem szerint az egyik legszerencsésebb forma, amit a színház létrehozott. Amennyire nehézkes, reménytelenül erőltetettnek tűnő képződmény az opera, annyira tökéletes színház, tökéletesen teátrális színház számomra az operett a maga isteni idiotizmusával, mennyei szklerózisával, aminek az ének, a tánc, a gesztus, a maszk pompás szárnyakat ad. Nem csoda hát, hogy végül engedtem a kísértésnek… Csakhogy... miképp tölthetjük meg az operett bábszerű ürességét igazi drámával? Tudvalevő, hogy a művész munkája nem egyéb, mint az ellentétek, ellentmondások örökös összekapcsolása – s ha egyszer ilyen formát választottam, akkor azért tettem, hogy komolysággal és fájdalommal ruházzam fel.” 

Witold Gombrowicz drámáját Eörsi István és Pályi András fordításában láthatja a nagyérdemű, a produkciót 1996. május 31-én mutatták be a közönségnek. A szereposztás a következő – Fior mester: Csíky András, Himaláj herceg: Boér Ferenc, Himaláj hercegné: Spolarics Andrea, Charme gróf: Bács Miklós, Firulet báró: Hatházi András, Albertinka: Gajzágó Zsuzsa, Albertinka anyja: Borbáth Júlia / Albert Júlia, Albertinka apja: Dehel Gábor/ Ille Ferenc, Firulet csirkefogója: Csutak Réka, Charme csirkefogója: Bandi András Zsolt, Plébános: Szikszai Rémusz, Elnök: Salat Lehel, Tábornok: László Gerő/ Dehel Gábor, Márkíz: Panek Kati, Professzor: Nagy Dezső, Hufnágel gróf: Bíró József, Bankár: Bogdán Zsolt, Bankárné: Fülöp Erzsébet, Walentowa, a pap házvezetőnője: Tordai Tekla, Wladyslaw, Charme lakája: Kardos M. Róbert, Stanislaw, lövész, Firulet lakája: Madarász Loránd, Konstantin, a herceg lakája: Szabó Jenő f. h., Walek, az elnök lakája: András Lóránt f. h., Franciszek, a hercegné lakája: Gábor László f. h./ Dimény Levente f. h., Lutek, a tábornok lakája: Keresztes Attila f. h., Koldus: Kántor Melinda f. h., Első úrhölgy: Lázár Gabriella f. h., Második úrhölgy: Tóth Tünde f. h., Egyik úr: Orbán Attila, Második úr: Dimény Áron. Rendező: Tompa Gábor. Dramaturg: Visky András. Díszlet- és jelmeztervező: Dobre-Kóthay Judit. Zeneszerző: Lászlóffy Zsolt, Incze G. Katalin. Ügyelő: László Judit. Súgó: Köllő Katalin.

Vendégszereplések és díjak: 1997 – UNITER-gála, legjobb előadás díja (jelölés). Tompa Gábor, Interferenciák Díj. 1997 – Nemzetközi W. Gombrowicz Fesztivál, Radom, Lengyelország. 1997 – Nagyszebeni Nemzetközi Színházi Fesztivál.

A háromórányi időtartamú előadás vetítésére május 17-én, vasárnap 20 órától kerül sor a Kolozsvári Állami Magyar Színház Facebook-oldalán.