2021. december 2., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szülőföldön magyarul – pénteken lejár a határidő! 

Mint ismeretes, a magyar anyanyelvű oktatásban részesülő gyermekek szülei október 30-áig igényelhetik a Szülőföldön magyarul program keretében a 2019–2020-as tanévre nyújtott magyarországi támogatást. A program lebonyolítói az igénylők küldeményét – a szükséges iratokkal – a postai bélyegző legkésőbb október 30-i dátumával fogadják el. Bővebb tájékoztatás a 0266-244-450-es telefonszámon, illetve a www.szulofoldonmagyarul.ro internetes oldalon kérhető.


Online zajlik a nemzetközi orvostudományi konferencia 

A vírusjárványra való tekintettel a MOGYTTE diákligája online szervezte meg a 24. Marisiensis nemzetközi orvostudományi és gyógyszerészeti konferenciát, amelynek munkálataiba, műhelymunkáiba, előadásaira október 24-e és december 13-a között lehet bekapcsolódni regisztráció alapján. Jelenleg a világ minden tájáról mintegy 1500-an jelentkeztek különböző szaktémával (orvosi, fogorvosi és gyógyszerészet). Az előadók között orvosok és diákok is vannak. A legjobb szakdolgozatokat díjazzák. Az érdeklődők a www.marisiensis.ro honlapon jelentkezhetnek a konferenciára. 


Segítség karanténban lévőknek 

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal a szociális igazgatóságon keresztül, a 725/2020-as számú rendelet előírásainak megfelelően élelmet biztosít a házi elkülönítésben levő és a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság nyilvántartásában szereplő kiszolgáltatott személyek számára (a 18/2017-es sürgősségi kormányrendelet 7. cikkelyének 2. bekezdése szerint), a házi elkülönítés/karantén 14 napos időtartamára, a SARS-COV–2-vírus terjedésének korlátozása érdekében. Bővebb tájékoztatás a szociális igazgatóságon, a 0365/430-859-es telefonszám 103-as mellékállomásán kérhető. 


Nemzetközi fotópályázat 

A Sapientia EMTE Kolozsvári Karának diákszervezete, a Kolozsvári Hallgatói Önkormányzat (HÖK) hetedszer szervezi meg a Sapixel nemzetközi fotópályázatot, melyre november 1-ig lehet benevezni. A szervezők két témában – utcafotó (streetphoto) és veszély – várják az alkotásokat. A versenyre bárki küldhet pályamunkát a világ bármely pontjáról. A szervezők összesen 1130 dollár értékben osztanak ki első, második, illetve harmadik díjat a két kategóriában. A pályamunkákat kizárólag elektronikus formában lehet elküldeni a sapixel@khok.ro e-mail-címre, a pályázó nevével, életkorával és lakcímével. A pályázók lássák el munkáikat a kívánt kategória címével. Egy pályázó témakörönként egyetlen képpel nevezhet be, további információk és a részletes követelmények a Sapixel International Photo Contest Facebook-eseményen olvashatók. 


Online dicsőítő koncert 

Az udvarfalvi Reménység zenekar november 28-án, szombaton 21 órától Nincs más név címmel online dicsőítő koncertet tart. A számos új, időszerű dalt megszólaltató élő közvetítés a 2004-ben alakult együttes Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján lesz követhető. 


Az égig érő paszuly – online 

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház társulata a járványügyi helyzet alakulása miatt szünetelteti a közönség előtt zajló tevékenységét, de mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyermekek ne maradjanak bábszínházi élmények nélkül. Az elkövetkezőkben a közönséget a virtuális térben követhető mesejátékokkal várják. November 1-jén, vasárnap 10 és 20 óra között Az égig érő paszuly című bábelőadás látható. Az előadás linkjét a néző által megadott e-mail-címre küldi el a színház a jegyvásárlást követően. Bővebb tájékoztatás a 0740-566-454-es telefonszámon naponta 9–13 óra között.


Márton Evelin a meghívott 

A héten folytatódik az Írók az iskolában nevű projekt. Október 29-én, csütörtökön Márton Evelin találkozik a virtuális térben a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum diákjaival. Az online találkozón a diákok kötetlen beszélgetés révén kerülhetnek közvetlen kapcsolatba a kortárs irodalommal. Az esemény szervezője a Podium Egyesület, közreműködik Brandner Emőke tanárnő. 


Time of Dreams – Álomidő 

Ezzel a címmel nyílik absztrakt festészeti és szobrászati kiállítás a Maros Megyei Könyvtár Amerikai sarok részlegén. A kiállító Péterfi József marosvásárhelyi szobrászművész, aki 1980-ban a helybéli népművészeti iskolában Lucia Călinescu tanár diákjaként képzőművészeti szakon végzett, később Mureşan Vasile szobrászművész műhelyében tanult. Számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt munkáival. A megyei könyvtárban Time of Dreams – Álomidő című tárlata november 2-án nyílik, és hétfőn, szerdán és pénteken 9–14.30, csütörtökön 12–19.30 óra között lehet megtekinteni a vírusjárvány terjedését megelőző szabályok tiszteletben tartásával.