2021. március 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Felújították az Izzó szerelem című Tungsram-reklámfilmet: Macskássy Gyula 1939-es alkotását speciális módszerrel digitalizálták a Filmarchívum új filmszkennerén – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-vel.

A Nemzeti Filmintézet hosszú távú filmfelújítási és digitalizálási programjában 2021-ben megújulnak Macskássy Gyula mintegy ötórányi, népszerű rajz- és bábanimációi, hogy az életmű 2022-ben, a magyar animáció atyjának 110. születésnapjára 4K felbontásban elérhető legyen. A projekt indító filmje az Izzó szerelem című reklámfilm – olvasható a közleményben.
Mint írják, a film nemzetközi premierjét az AMIA Archival Screening Night című programban november 19-én tartották. A válogatásban a világ filmarchívumai mutatták be legújabb szerzeményeiket, és meséltek az archiválás, a digitalizálás és a restaurálás kihívásairól. A Filmarchívum fennállása óta először vett részt az AMIA eseményén.   
A Coloriton stúdió egyik jellegzetes darabja az Izzó szerelem című bábreklámfilm, amelyet a villanykörtéket gyártó Tungsram cég megrendelésére készítettek 1939-ben. Az NFI Filmarchívum gyűjteményében és a Tungsram archívumában is számos más értékes, a Tungsram megrendelésére készült filmritkaság található, melyeknek feldolgozása, restaurálása és bemutatása érdekében a két intézmény megállapodást fog kötni.
A kommüniké felidézi, hogy a cannes-i díjnyertes Macskássy Gyula már a harmincas években világszínvonalú rajz- és bábreklámfilmeket készített. A filmes Coloriton stúdiója eleven kapcsolatot ápolt az európai avantgárddal. Hamar eljutott hozzájuk a Gasparcolor színesfilm-technológia, amellyel olyan világhírű alkotók dolgoztak, mint Oskar Fischinger Németországban és az Egyesült Államokban, Len Lye Angliában, Alexandre Alexeieff és Berthold Bartosch Franciaországban, a magyar származású George Pal Hollandiában és Amerikában.
A háromrétegű nyersanyag technológiáját, az úgynevezett Gasparcolort egy magyar vegyészmérnök, Gáspár Béla találta fel 1931-ben Berlinben. Később ez lett az alapja a világhírű Technicolor technológiának.
A Nemzeti Filmintézet által a múlt héten elindított FILMIO kínálatában régi reklámfilmek mellett Macskássy Gyula rövidfilmjei, a Ceruza és a radír, a Párbaj és a Rács is megnézhetők a kiemelkedő magyar animációk között – áll az összegzésben.